Мій список блогів

середу, 7 квітня 2021 р.

"ПІДСТУПНІ БУЛЬБАШКИ, ЧІПСИ, СУХАРИКИ..."

           7 квітня, щорічно відзначають Всесвітній день здоров'я, починаючи з 1950 року, саме тоді було засновано Всесвітню організацію охорони здоров'я в рамках ООН (ВООЗ). Мета святкування — підкреслити важливість здоров'я кожної людини і людства в цілому.

І в цей день хочеться поговорити про здорову їжу. Здорове харчування – стиль життя, який сприяє міцному здоров’ю та довголіттю.  Для здоров’я нам потрібна їжа. Здорове харчування – це основа здоров’я. Від правильного й повноцінного харчування залежить наше самопочуття, настрій, здатність вчитися і нормально розвиватися. Майже всі улюблені й модні для школярів продукти містять велику кількість хімічних харчових домішок, які можуть викликати у майбутньому тяжкі захворювання. До прикладу шкідливі продукти із супермаркету: чіпси, солодкі газовані напої, сухарики.

-         Чіпси — це висококонцентрована суміш із жирів та вуглеводів, у оболонці із барвників та замінників смаку. Також, через особливості приготування, у чіпсах утворюється безліч канцерогенів — речовин, що провокують рак. Тоненькі шматочки чіпсів обсмажують у великій кількості низькосортного жиру. До того ж, жир часто не міняють. Тому у чіпсах накопичуються, так звані, гідрогенізовані жири.

-         Солодкі газовані напої — це суміш цукру, хімії та газів. Такі напої, як правило, синтетичний цукрозамінник. Фелатанін, що міститься у аспартамі, змінює поріг чутливості і при споживанні у великих дозах сприяє розвитку депресії, нападів паніки, злості та насилля.

-         У сухариках, надзвичайно багато солі. А сіль має властивість затримувати в організмі воду. Крім того, надмірна кількість вживаної солі підвищує ризик виникнення захворювань нирок, шлунково-кишкового тракту.

Від цих шкідливих продуктів можна відмовитися, або хоча б зменшити кількість вживаної отрути. Їжа повинна бути різноманітною. «Перекусити» можна фруктами, печивом. Не зловживати солодощами. Вживати вітаміни. Пити чисту воду, фруктові та овочеві соки. Частіше мити руки.

Бережіть свій організм! Звертайте увагу на те, ЩО їсте та ЯК ви їсте. Якщо ми отримуємо всі необхідні для нашого організму вітаміни і мікроелементи, не будемо хворіти. Хвороби завдають людині чимало страждань, роблять її життя безрадісним. А здоровій людині хочеться жити, посміхатися, вчитися, розвиватися. Бажаю вам усім бути здоровими.

У відділі обслуговування учнів 5-9 класів міської бібліотеки для дітей влаштована тематична полиця «Дванадцять місяців здоров’я».

До Вашої уваги книга про світ їжі, яка надійшла від Українського інституту книги до бібліотеки.


   100 фактів про їжу / Сем Бер та ін.; пер. з англ. Ганна Лелів. – Київ : Книголав, 2020. – 128 с. – (Серія «Дитяча полиця»)

   «100 фактів про їжу» — дитяча енциклопедія про їжу, її технології виробництва, а також неочікувані відкриття. Всередині не лише цікаві факти про продукти, які ми вживаємо у їжу, історію страв чи дивні смакові вподобання історичних особистостей, а й потрібна базова інформація про поживні речовини, вітаміни, особливості тих чи інших продуктів. Із книжкою «100 фактів про їжу» читачі зможуть дізнатися про свій організм, про корисну та шкідливу їжу, а також про те, як їжа може змінити світ. Видання дасть змогу читачу дізнатись, чому зробити желе з ківі неможливо, скільки мільярдів чашок напоїв щодня випивають люди, а також, які прянощі дорожчі за срібло і золото.


 Цікаво! То мерщій до бібліотеки на Пирогова, 4 читати.