Мій список блогів

суботу, 17 квітня 2021 р.

ТОП-10 КНИГ ДЛЯ ПІДЛІТКІВ: ВІД ДИТЯЧИХ ЗАБАВОК ДО ДОРОСЛИХ ПРОБЛЕМ


Кажуть, теперішні підлітки взагалі не читають книжок. Їм дай лише полайкати когось в Інстаграмі чи пострімити. Ви теж так думаєте? А може, все не так погано? Сучасний підліток – такий же, що й колись. Його потрібно зацікавити та мотивувати, і він закине комп’ютер заради справді крутої книжки. Просто зацікавити нинішнього тінейджера – набагато складніше. Складніше, але цілком можливо.

Часто діти, які не «люблять» читати, просто не знайшли ще історію, яка б їх зацікавила та надихнула.

Справді, відшукати книгу, яка б була близькою по духу, говорила б з підлітками зрозумілою для них мовою й на ті теми, які їх турбують, непросто.

Спеціально для «складних дітей» топ найкращих книжок для підлітків 12, 14, 15 років. Деякі з цих видань стали бестселерами, але – що найголовніше – їх справді читають підлітки! Тож приємного вам читання!

ЗМІСТ (КЛІК ДЛЯ ШВИДКОГО ПЕРЕХОДУ)

Пригодницькі книги для підлітків

Фантастичні книги для підлітків

Цікаві книги для підлітків про кохання

Психологічні книги для підлітків

 

 

 Пригодницькі книги для підлітків

   Довгопол Н.  Шпигунки з притулку «Артеміда» / 
Н. Довгопол. – Харків : Vivat, 2019. – 304 с.

Анотація:

Жива, насичена і дуже цікава книга для підлітків і про підлітків. Головні герої – незвичайні діти. Для всіх вони – сирітки з притулку милостивого австрійського дядечка.

Та це лише прикриття. Бо насправді вони – шпигуни, які навчаються у секретній школі «Артеміда», отримують складні квести та проходять місії, які Том Круз назвав би нездійсненними.


       
Воронина Л. Таємне товариство блазнів / 
Л. Воронина. – Київ : Знання, 2019. – 143 с.

Анотація:

Хіба можна було уявити, що головний герой цієї книжки Клим Джура та його друзі з Таємного Товариства Блазнів потраплять у пастку під час циркової вистави? Підступні прибульці-синьоморди, які хочуть підкорити Землю, цього разу замаскувалися під клоунів та відволікають увагу публіки фокусами й дивовижними виступами дресированих тварин. І ніхто з глядачів не підозрює, що їх збираються перетворити на слухняних зомбі, готових виконувати будь-які накази чужопланетних хижаків. Єдина людина, котра володіє мовою прибульців і може читати їхні думки, — це Клим. Однак для того, щоб перемогти космічних монстрів, хлопцеві доведеться використати надприродні властивості, які він здобув, опинившись під час грози на вершечку гори Треп у магічному кам’яному лабіринті-кромлеху. І щоразу, долаючи все нові й нові небезпеки, члени Таємного Товариства Блазнів почуваються так, ніби балансують на краю прірви.

      Кокотюха А. Полювання мисливці за привидами / А. Кокотюха. – Харків : Фоліо, 2020. – 106 с.

Анотація:

 «Світла в кабіні ліфта не було. Просто на хлопців звідти дивилася пара палаючих очей» — ось так двоє школярів зустріли привида в звичайному, досі безпечному ліфті багатоповерхового будинку. І це не єдина таємниця, яку беруться розгадувати розумник Максим Білан і силач Денис Черненко. До того часу вони не думали, що зможуть знайти спільну мову й подружитися. Але тепер ніхто, крім них, не врятує Золотий кубок — головний приз спортивних змагань, на який націлилися злодії, не кине виклик викрадачам домашніх улюбленців і, звичайно, не полюватиме на привидів, котрі зустрічаються не лише в ліфтах... Небезпечні пригоди юних детективів на цьому не закінчуються...

Фантастичні книги для підлітків

     Каньтох А. Таємниця покинутого монастиря / 
А. Каньтох. – Київ : АССА, 2018. – 560 с.

Анотація:

Добре бути Обраним чи Обраною, коли живеш у вигаданому світі. А якщо це реальність повоєнної Польщі? І якщо ти один із тринадцяти підлітків, яких янголи зібрали в покинутому монастирі? Навіть те, що тебе покликали янголи, не дуже заспокоює. Бо щось із ними не так і з цим покинутим монастирем, і з містечком, і з містечком, біля якого він розташований, і з тими підлітками... І з тобою теж?..

 


     
    Нікуліна А. Завірюха / А. Нікуліна. – Харків : Віват, 2019. - 368 с.

Анотація:

Заради звичайної людської дівчини він порушив тисячолітні закони та пішов наперекір самим богам. Яр — син давнього роду Завірюх, наділених могутньою силою. Та кожних чотири роки вони кидають власні домівки, щоб утекти від неминучої ненависті людей. А все тому, що через жорстоке прокляття втратили найголовніше: любов. Хто стане на бік світла, щоб протистояти пітьмі? Чи почують Великі молитви смертних? Часу обмаль. Адже темрява вже оселилася в душах людей та могутніх богів...

Цікаві книги для підлітків про кохання

        Гулей М. Одного дня вона розкаже : повість / М. Гулей. – Київ : Академія, 2020. - 144 с.

Анотація:

Рвонути на рок-фест, щоб дома не здогадалися, — круто. Можна автостопом, якщо бізнес-клас ніхто не пропонує. А поруч буде не Денис — красень на всю школу, а просто друг, з яким зручно, але зовсім не тойво — Тарік. Головне — це шанс відв’язатися від мами та її набридливих запитань. Так думала Мія. Якщо їхати на рок-фест, то тільки з Мійкою — може, вдасться побути з нею наодинці по-дорослому. І їхати треба автостопом — так прикольніше. Аж тоді Мійка зрозуміє, що він не просто друг. Так думав Тарік. Дорога підготувала їм детективні пригоди — хоч Шерлока Холмса подавай, щоб із тим розібрався. Мію розривало між думками про свою фігуру, меседжами від Дениса і присутністю поруч Таріка, який уже поводився не зовсім як друг. Тарік схвильовано долав дистанцію до Мії, переживаючи те, що було, і те, що було не так. Тільки на фесті Тарік відірвався на повну й показав Мії, який він, і то було великою несподіванкою для неї. І зовсім неочікувані зустрічі і враження на фесті менше дістали Мію, ніж те, що вона зрозуміла про себе.

    Чернієнко Ю. Помста : повість / Ю. Чернієнко. – Київ : Академія, 2019. - 160 с.

Анотація:

Вона мріяла знайти друзів. Її серце шукало кохання. А її дні були переповнені сльозами від пережитих знущань. І настала мить, коли Міра наважилася помститися тим, хто не давав їй змоги бути собою.

«Міра не стримувала ні емоцій, ні слів. Ми всі мовчали.

— Якщо зачиню двері сама, пастка захлопнеться назавжди. Якщо це зробить хтось із вас, отримаєте шанс… — зробила вольову паузу, а потім, ніби граючись, продовжила: — …вийти звідси.

Тетяна мов ошпарена підстрибнула:

— Просто капець! Ми маємо самовільно стати здобиччю хижачки!»

 Психологічні книги для підлітків

      Гюдрун С. Антон Великий / С. Гюдрун. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 224 с.

Анотація:

На канікулах Антон вирішує знайти підробіток, аби допомогти своєму доброму другові Ейвіннові поїхати у шкільну мандрівку. Познайомившись із дівчинкою Софією, за дідусем якої доглядає, Антон пізнає смак життя мільйонерів. Тож і собі вирішує розбагатіти та намагається поводитися так, як, на його думку, поводяться важливі, багаті люди. Однак він не підозрює, що в погоні за грішми можна втратити дещо дуже важливе, та ще й постійно потрапляє в халепи.

   Корнієнко Т. Недоторка : психолог. казка
Т. Корнієнко. - Київ : Час майстрів, 2017. – 104 с.

  Анотація:

Одинока дівчинка йде по тротуару. Під парасолькою. Сама-саміська. Темненька така. І доріжка перед нею в потемку. І парасоля нічогенька — величезна. І на неї з неба сиплються квіти. Багато різних: ромашки, волошки, маки. Яскраві, красиві, живі. Сиплються, б’ються об чорну тканину і падають набік. Але квіти мають падати на голову, якщо вже хтось тебе ними обсипає, а не на парасольку! Як знайти силу відмовитися від СВОЄЇ ПАРАСОЛЬКИ? Чому дорослі не помічають, що діти виросли, що в них може бути своя власна думка, своє власне життя? Чому мами ображаються на правду та ховаються на кухні? Скільки треба бути знайомими, щоб розпочати дружбу? Коли можна закохуватися? Подібні питання часто виникають у підлітків. Відповіді на них можна шукати в правильних книгах.

              Татаріна О. Бути собою. 10 ґаджетів для щастя / О. Татаріна. - Київ : ІРІО, 2020. - 148 с.

Анотація:

Книжка Олени Тараріної «Бути собою, 10 ґаджетів для щастя» призначена для підлітків та їхніх батьків, для тих, хто збився зі шляху, і тих, хто знає, чого прагне, для тих, хто шукає розуміння і тих, чиє серце відкрите світові. Доступно й захопливо авторка розповідає про складні речі: співчуття і черствість, правдивість і брехню, радість за чужі успіхи й заздрість, повагу, довіру, підтримку.

Для визначення етичних опозицій застосовується форма ґаджетів, дуже близька тінейджерам. Основні засади кожного ґаджета проілюстровані історією з життя підлітка. Авторка подає цінну наукову і практичну інформацію, скеровуючи читачів до самостійного прийняття рішень. Людське життя розглядається психологом як одна з ланок світобудови, а будь-яка дія людини — як шлях по висхідній чи низхідній.

Ця книжка для людей мислячих, що прагнуть досягнути гармонійних взаємин із оточуючими і готові вийти на новий рівень — рівень діалогу із Всесвітом.