Мій список блогів

неділю, 25 квітня 2021 р.

ОНЛАЙН-ЕКСКУРС ДО 35-ї РІЧНИЦІ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Чудовими краєвидами, щедро врожайними садами, прекрасними лiсами славилась чорнобильська земля. Та тiльки – до жахливої позначки, до радiацiйної межi, проораної квiтневої ночi 1986-го. Звiдтодi ця земля стала називатись зоною – скалiченою, непридатною для життя мiсцевiстю. I якщо вiд атомної катастрофи здригнулись серця всiх землян, то слово "зона" не перестає болiти у цих серцях вже тридцять п'ять рокiв i ще надовго лишиться в пам'ятi людства.

Мабуть в Україні немає жодного населеного пункту де б не було меморіалу, пам’ятника чи знаку, що  засвідчує нашу пам'ять про Чорнобильську трагедію. Це своєрідні дзвони, що нагадують нам про людський подвиг. І про ці сумні події не варто мовчати. Письменники видають книги, очевидці розповідають і діляться спогадами про події 26 квітня 1986 року. 

Сьогодні світова атомна спільнота докладає багато зусиль в подолання чорнобильського синдрому, а тоді, в далекому 1986 році… Тож давайте разом поринемо в те трагічне минуле. До Вашої уваги онлайн-екскурс «Чорнобиль: історія і сучасність».

Віртуальна виставка “Біль України, Чорнобилем сіяний” (книги з фонду бібліотеки).

Чорнобиль – те, з чим досі асоціюється Україна у світі, незважаючи на те, що з часу трагедії минуло 35 років. Та переважно розмови ведуться для дорослих і між дорослими, досі ніхто не намагався без зайвого пафосу й нагнітання розказати дітям та підліткам про події, що сталися в ніч на 26 квітня 1986 року. Катерина Міхаліцина у співавторстві зі Станіславом Дворницьким написала книгу "Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи", яка одразу була відзначена численними винагородами. Зокрема "Реактори" стали книжкою-переможицею і Книжкового Арсеналу, і BookForum, і Book Space у Дніпрі, потрапили до короткого списку Топу Барабуки тощо. Аварія на Чорнобильській АЕС подана тут не з одного ракурсу – читач дізнається про місто й околиці, про той час, плани й надії, які покладалися на майбутню електростанцію. Також, що очевидно, дізнається про саму трагедію та її наслідки для жителів місцевості, для України й світу загалом. Видання містить також детальний візуальний супровід – ядерні реакції, будову реактора, карти, зображення техніки, що застосовувалася при ліквідації аварії, тощо.

Видання унікальне, бо його складові допомагають дорослим знайти правильні слова для обговорення психологічних моментів з дітьми та глибшого розуміння історичного контексту.

Книга, отримана за Програмою поповнення бібліотечних фондів від Українського інституту книги, буде цікаве як дітям, так і дорослим.  

 До Вашої уваги віртуальний огляд книги "Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи".

Книги про Чорнобильську трагедію стають актуальними не лише напередодні річниці аварії, але й тоді, коли діти відкривають у собі відчуття крихкості навколишнього світу. Художні видання про Чорнобиль несуть у собі яскраві переживання та відчуття всієї повноти трагедії.