Мій список блогів

середу, 7 квітня 2021 р.

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ ЩО…

 

7 квітня весь світ святкує Всесвітній день здоров’я. Нововолинська міська бібліотека для дітей теж долучилась до цього свята. Бібліотекарі відвідали старші групи (вихователі Дегтяр Світлана та Борщаговська Альона) ЗДО № 6 і запропонували діткам «здорові» книжки. Це яскраві пізнавальні видання, що допоможуть навчити малечу турбуватися про своє здоров’я, відкриють таємниці людського тіла і як воно функціонує, для чого людині серце і як воно працює. Всі ці книги нещодавно надійшли у фонд нашої бібліотеки за Програмою поповнення бібліотечних фондів Українським інститутом книги.

 Як не крути, а жити здорово, це здорово.

Тож пропонуємо вашій увазі добірку книг даної тематики.

 Гренемайр Д.  Велика книга про здоров’я для усієї родини. / Д. Гренемайр. – Тернопіль : Богдан, 2019 . – 144 с.


 

Ервін і Розі цікавляться усім на світі. Діти хочуть знати, звідки вони взялися, які в них є органи тіла, який шлях проходить їжа всередині організму, чому їм буває то весело, то сумно та багато чого іншого. На щастя, у них є хороший знайомий лікар, який може відповісти на будь-яке їхнє запитання. Він розповідає дітям, як функціонує наше тіло та чому кожен з нас – неповторний.

На запитання малюків відповідає лікар. Автор вибрав доречний мовний стиль, правильний тон бесіди — коректний, відкритий, із м’яким гумором. Його пояснення є наочним прикладом для батьків, як треба говорити з дітьми про складні питання фізіології людини, виховувати дбайливе ставлення до власного здоров’я, культуру тіла та почуттів.

Видання гарно ілюстроване, містить вікторини, поради та рецепти, за якими діти самотужки можуть приготувати напої, виконати нескладні фізичні вправи. Сподіваємось, кожен читач знайде у книзі власні варіанти відповідей на ті чи інші дитячі «чому?».

 


Тарновська Т.  Світ навколо нас. Як працює твоє тіло : фотоенциклопедія / Т. Тарновська . – Київ : Кристал-Бук, 2020. - 48 с.

Книжка відкриває таємниці людського тіла й дає відповіді на запитання, які ще пів століття тому заводили вчених у глухий кут. Чому з’являються веснянки й через що ми гикаємо? Навіщо нам апендикс і звідки береться піт? Що являє собою ДНК і яку роль відводять стовбуровим клітинам? Ми просто й доступно описуємо складні процеси, що відбуваються в організмі, доповнюючи тексти зрозумілими схемами та яскравими світлинами. Цікаві факти, які дбайливо зібрано в цьому виданні, зроблять читання ще більш захопливим.

 

Траїні А. Фантастична подорож тілом людини.  / А. Траїні. – Харків : РАНОК , 2019 . 32 с.

            Книжки серії "Світ пана Водиці" відомого на весь світ автора та ілюстратора Аґостіно Траїні познайомлять малечу з основними поняттями про нашу планету: як виростає дерево, як утворюється шторм, куди дівається вода. А кумедний та простий виклад інформації допоможе дітям зрозуміти, які процеси відбуваються у тілі людини та у довкіллі.

Прочитайте книгу і дізнаєтеся багато цікавого про свій організм.

 

 


Шеберг Г.  Душевні факти про серце / Г. Шеберг ; пер. з шведської Г. Мамчур. – Харків : Крокус , 2019. – 45 с.


 Чи знаєш ти, що серце людини — таке ж унікальне, як і відбитки пальців? Що найменша в світі пташка колібрі має найбільше у світі серце відносно розмірів свого тіла? Чи знаєш, чому судини сині, якщо кров червона? Але ти точно знаєш, що складене з пальців серце — жест, що означає любов і вдячність. У серці стільки цікавого! Тож вперед у подорож до його найпотаємніших куточків!

 

 

Косовська М.  Пригоди Тимка у світі бактерій / М. Косовська . – Харків : Моноліт, 2020 . – 96 с.

     Мити чи не мити... руки? Чи такі вже й небезпечні бактерії, які живуть довкола нас?

Команда фахівців-мікробіологів об’єдналася з видавничим колективом, щоб створити неймовірну книжку «Пригоди Тимка у світі бактерій». Тут усе серйозно, усе правильно з погляду науки! Але водночас дуже легко, зрозуміло й доступно.

Найменші читачі віком 5+ зможуть розпочати з цією книжкою захопливу подорож у світ природознавства.


Гарді Д.  Воно заразне . Інфекційний світ патогенів та мікробів / Д. Гарді . – Харків : Віват , 2020 . – 64 с.


Добряче придивись. Уважніше. УВАЖНІШЕ...

Що ти бачиш? Власну шкіру? Дверну ручку? Склянку води? Свіже повітря? Далебі, так, та заразом ти бачиш домівки — житло мільйонів крихітних, манюніх істоток. Мікробів.

Чого вони хочуть? Подібно до тебе, мікроби прагнуть жити мирно й займатися своїми справами. І то було б непогано, якби… їхні справи не ставали причиною твоїх НЕДУГІВ! Власне, отакі хвороботворні мікроби називаються патогенами… І знайти їх можна геть усюди.

Що робити? Не панікувати! Книга «Воно заразне» стане твоїм провідником у химерному мікроскопічному світі патогенів — ти дізнаєшся, як вони живуть, зростають, змінюють людство і що ми робимо для того, аби зупинити їхнє поширення.

То чому зволікаєш? Зроби крок до світу патогенів. Тільки не забудь спершу вимити руки!

Обов’язки самопроголошеного епідеміологічного детектива виконує Дженніфер Ґарді — доктор наук, старший науковий співробітник Центру боротьби з хворобами Британської Колумбії і доцент Школи населення та громадського здоров’я, яка входить до складу Університету Британської Колумбії. Дженніфер проживає у канадському місті Ванкувер з одним музикою, численними тваринами і незліченною кількістю мікробів. Викладає, читає публічні лекції, проводить наукові дослідження, а ще бере участь у створенні документальних фільмів для телеканалів CBC і Discovery Channel Canada. Ти тримаєш у руках її першу дитячу книгу!

А ще діти з цікавістю розглядали нові книги, задавали запитання та жваво дискутували...










 

Тож запрошуємо до дитячої бібліотеки на Пирогова, 4.