Мій список блогів

четвер, 1 квітня 2021 р.

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО...

 

    


    1 квітня - Міжнародний день птахів, який проходить в  рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». Саме 1 квітня 1906 була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. Вперше цей день як масове дитяче свято стали проводити в Сполучених Штатах Америки. Організатором був вчитель з містечка в штаті Пенсільванія. Незабаром його підтримала одна з популярних газет «Пітсбурзька телеграфна хроніка», що почала популяризацію Дня птахів.

День птахів — це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, дуплянки та інші «пташині будиночки». Повернення птахів святкується також як прихід весни.     

          Птахи –невід’ємна частина природи, її окраса. Не можна уявити собі ліс, парк або сад безвучним, «німим» без співу дроздів, синиць, зябликів, поле – без співу жайворонків, луки – без красеня білого лелеки, небо – без стрімких ластівок, серпокрильців, боривітрів тощо.

В Україні зустрічається 436 видів птахів, а 87 з них занесені до Червоної книги України Деякі з них жили тут зроду-віку, інші з’явилися нещодавно. Хтось мешкає в нас цілий рік не покидаючи рідну місцину навіть узимку, а хтось – рідкісний зальотний гість.

У всьому світі є приблизно 9000 відомих птахів. І науковці продовжують знаходити нові, переважно у великих тропічних лісах. Але до моменту відкриття доживають не всі. Майже 14% птахів світу нині під загрозою зникнення, а 222 види зникнуть уже в найближчому майбутньому.

Це незворотна втрата. Адже птахи унікальні. Вони опанували активний політ, заселили всі материки включно з Антарктидою, виробили надзвичайне і яскраве пристосування для утримання тепла – оперення. Птахи – генії орієнтування та навігації. Деякі з них мають розвинений інтелект, яким не поступаються 4-річній дитині, уміють застосовувати знаряддя праці, будують складні архітектурні конструкції, здатні до навчання й логічного мислення. Пернаті – турботливі батьки, невгамовні мандрівники й наші сусіди ще з часів мешкання в печерах. А ще вони приносять неоціненну користь людині та планеті загалом. Птахи знищують шкідливих комах та гризунів, сприяють поширенню дерев та кущів.

Птахи  - це частинка нашого життя, нашої культури. Ось чому так важливо знати і оберігати їх.


Пропонуємо вашій увазі книги про наших пернатих друзів, які надійшли в бібліотеку за Програмою поповнення бібліотечних фондів Українським інститутом книги.


Панаріна І. 
   ПтахАбетка. Українські пернаті /
 І. Панаріна. – Харків : РАНОК , 2019 . – 72 с. 

«Якось я бавилася нитками, розкидаючи їх на поверхні столу, і раптом побачила в плетиві різні образи. Пасма ниток слухняно ставали крилами, дзьобами та ногами моїх перших ниткових пташок. Кожна мала власний характер – усе по-справжньому, як у природі. Тоді й виникла ідея зібрати пташок в одну книгу – пташину абетку».

Ірена Панаріна

ПтахАбетка – це незвичайна абетка, яка не тільки допомагає вчити літери, але й знайомить з унікальними і рідкісними птахами України. Тут багато цікавої інформації та дивовижних історій про наших пернатих друзів. Це видання – не лише для тих, хто опановує грамоту, а й для всіх, хто любить і береже природу


 Торджман Н.

 Дивовижні птахи / Н. Торджман ілюстрації Жудіт Гейф’є  та Жульєн Норвуд . – Харків:  Vivat , 2019. – 73 с.  

            Як упізнати птаха? Чому він співає? Яке насіння полюбляє щиглик? Хто з птахів визнаний майстер занурення? Як рибалочка зачаровує свою обраницю? Із яких матеріалів ластівка будує гніздо? Де краще повісити шпаківню? Яких пташенят годують і мамуся, і татусь?   Вивідати всі пташині таємниці тобі допоможе ця книжка з яскравими реалістичними малюнками, які виконали професійний орнітолог і художник,  і докладною оповіддю, що містить багато цікавої, ба навіть дивовижної інформації.