Мій список блогів

вівторок, 6 квітня 2021 р.

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ ЩО…

 

 6 квітня - Всесвітній день мультфільмів. В 2002 році Міжнародною асоціацією анімаційного кіно 6 квітня було проголошено Всесвітнім днем мультфільмів.

Чи бувають малюки, які не люблять мультиків? Веселі, кумедні та симпатичні персонажі так захоплюють! Тим паче, що в багатьох із них є свої таємниці.

          Варто вимовити заповітне слово мультфільм, як дитина з усіх ніг бiжить до телевізора. Адже мультик – це жива казка. І не важливо, яке дійство розвертається на екрані, стежити за яскравими персонажами так цікаво! Для дитячої свідомості мультфільм - не вигадка, а оживша реальність, і всі герої дійсно існують.

Мультфільми - це неймовірний світ казки! Мальовані й лялькові, веселі і сумні, мультиплікаційні фільми дарують нам радість і дитячий сміх. Без сумніву, події, що відбуваються у мультфільмі, розвивають уяву і мислення, формують світогляд дитини, а їх персонажі – друзі дітей. Вони вчать взаємодіяти з навколишнім світом, формують уявлення про добро і зло, вчать справлятися з труднощами.

Часто мультфільми, як і кіно, створюють за мотивами дитячих книг, і тоді дитина може побачити свого улюбленого літературного героя ще й на екрані! Або, навпаки, побачивши мультфільм, зацікавиться книжкою.


   Пропонуємо до вашої уяви добірку книг, які надійшли в бібліотеку за Програмою поповнення бібліотечних фондів Українським інститутом книги за мотивами яких були створені мультфільми.


 Дельпорте І. Король і Смурф. Смурфія фа-смурф / І. Дельпорте, Пейо. - Львів: Ірбіс Комікси, 2020. - 64 с.  

Далеко-далеко звідси розташована чарівна країна, де в селищі Смурфидолі, біля річки Смурфки живуть дивовижні маленькі істоти — смурфики. Крім маленького зросту і блакитної шкіри, смурфики відзначаються ще й власною мовою: вони розмовляють по-смурфськи. А ще вони дуже люблять рослину, яка називається «сарсапарель». Смурфики все роблять разом і в усьому слухаються Тата Смурфика. Король Смурф Одного разу Татові Смурфу довелося полишити Смурфидол на кілька днів у своїх справах. Та хто буде головним на час його відсутності? Після початкових непорозумінь усі погодилися, що це питання слід вирішити в демократичний спосіб — шляхом загальних виборів. От тільки народний обранець виявився не схильним до демократичного стилю правління. Смурфики поділилися на два непримиренні табори. Назріває громадянська війна…

Дельпорте І. Смурфетка / І. Дельпорте, Пейо. - Львів: Ірбіс Комікси, 2020. - 64 с.



Якось, гуляючи лісом, один зі смурфиків зустрів дивну істоту, якої ніколи раніше не бачив. Вона ніби й була схожа на звичайного смурфика, і разом з тим виглядала зовсім інакше якось незвично Смурфетку саме так називалася дивна смурфоподібна істота запросили до Смурфидола. Та смурфики не знали, що Смурфетка є витвором підступного чаклуна Гаргамеля, який намірився з її допомогою принести до Смурфидола розбрат і чвари Голод у Смурфидолі Влітку і восени смурфики завзято на екранах працювали, щоб наповнити комори припасами на зиму: горіхами, каштанами, а перш за все смачнючою сарсапареллю. І вісь настала зима. Смурфики безтурботно бавляться в смурфосніжки, ліплять смурфовика і зовсім не боятися холоду: адже на них чекають теплі домівки і гаряча страва. Та сталося лихо: зайнялася комора. Смурфики залишилися без припасів. Над Смурфидолом нависла загроза голоду…

 

Дельпорте І. Смурфи і яйце / І. Дельпорте, Пейо. – Львів: Ірбіс Комікси, 2020. - 64 с. 


                Смурфи знаходять яйце, яке виявляється чарівним: якщо його стукнути, воно виконує будь-яке бажання. Все почалося з того, що одного смурфика воно перетворило на сардельку! Та з'ясовується, що здійснення бажань - доволі небезпечна річ, і коли чарівного яйця все-таки вдається позбутися, всі зітхають з полегшенням. Ну, майже всі... "Несправжній смурфик" - історія про те, як лихий чаклун Гаргамель прийняв подобу смурфика, щоб вивідати смурфські секрети, передусім розташування смурф'ячого селища - Смурфидола, а також поквитатися зі смурфиками за давні образи. Але виявляється, що бути смурфиком нелегка справа, коли насправді ти - злий чаклун. "Сотий смурфик" - у цій історії на Тата Смурфа звалюється несподіваний клопіт. Наближається Свято Місяця, яке буває лише раз на 654 роки і під час якого рівно 100 смурфиків мають танцювати особливий місячний танець. Та от халепа - скільки би Тато Смурф не перелічував, а смурфиків разом із ним самим лише 99! Де ж узяти ще одного смурфика?

 

 Пейо. Різдво у смурфів / Пейо. - Львів: Ірбіс Комікси, 2020. - 48 с.



Смурфики теж святкують Різдво! Але при цьому, звичайно ж, не може обійтися без різноманітних пригод — іноді веселих, іноді не дуже. Та оскільки це Різдво, та ще й у чарівній країні, усі ці пригоди завжди добре закінчуються. У цій книзі ми розповімо вам аж про п’ять таких пригод: «Ялинка» — що за Різдво без ялинки? Смурфетка попросила Лісоруба принести з лісу ялинку для Смурфенятка. Та виконати це прохання виявилося не дуже просто... «Смурф у сплячці» — один зі смурфів, Ледар, найбільше за все любить спати. Ось тому-то він і подружився з мишкою-сонею, а також з іншими цікавими героями. «Дивні сніговики» — ліпити сніговиків узимку люблять не тільки діти, а й смурфики. Але зліплені смурфиками сніговики бояться розтанути під час потепління, яке має настати. Тому вони вирушають у далеку країну вічної зими, та дорогою їм трапляється лихий чаклун Гаргамель. Та, на жаль, сніговики ще не навчилися відрізняти добрих людей від злих... «Смурфоріздво» — ялинка прикрашена, частування готове, усі смурфики чекають на подарунки від Санта-Клауса. Та Санта-Клаус у різдвяну ніч має безліч справ, тому доручає доставити подарунки для смурфиків... чаклунові Гаргамелеві! «Петрикове Різдво» — у хлопчика Петрика Різдво видалося не дуже щасливим: мати захворіла, тато на війні, а Санта-Клаус з подарунками десь забарився. Санта-Клаус насправді не дуже себе добре почував і звернувся до Гаргамеля, хата якого була по дорозі, щоб трохи перепочити. Але злий чаклун хитрим чином вирішив перебратися за Санта-Клауса поки той спав! Що ж робитимуть смурфики???


 Пейо, Го. Смурфи і каркуля / Пейо, Го. - Львів: Ірбіс Комікси, 2020. - 64 с. 


Далеко-далеко звідси розташована чарівна країна, де в селищі Смурфидолі, біля річки Смурфки живуть дивовижні маленькі істоти — смурфики. Крім маленького зросту і блакитної шкіри, смурфики відзначаються ще й власною мовою: вони розмовляють по-смурфськи. 

Час від часу Тато Смурф на дозвіллі зачиняється у своїй лабораторії і робить різні експерименти — наприклад винаходить нові чарівні зілля. Стороннім заходити в лабораторію суворо заборонено, адже іноді результати цих експериментів виявляються небезпечними. Саме так трапилось цього разу, коли Тато Смурф вирішив винайти зілля, що зможе збільшити врожай сарсапарелі. Проте поганих наслідків можна було б уникнути, якби малі смурфи послухали Тата Смурфа… "Смурфик-мандрівник" - друга історія в цій книзі.

Збоку може здаватися, ніби всі смурфики один в один такі самісінькі. Та це не так. Ось, наприклад, одному смурфикові раптом закортіло пригод, і він вирушив з рідного селища в далеку подорож. Та вже на самому початку його підстерігала небезпека — і не тільки його, а й усе селище смурфів…

 

 Рексик. Велика книга пригод. – Харків: Глобус, 2019. – 266 с. 


Вам не здалося! Це це той сільський песик з рудим вушком і плямою довкола ока, знайомий з дитинства. Він живе своїм безтурботним сільським життям, ну майже безтурботним.

На його подвір'ї весело і повсяк час трапляється щось цікаве. То концерт з курями надумають, то виставу, а ще й гості усялякі несподівані трапляються. Нудьгувати не доводиться, тим паче в такій компанії, де твоїми найліпшими друзями є корова Красуля, кудлатий пес Азор, банда котів, курки, качка Крячка.

До речі, всі вони дуже будуть раді знайомству з вами і гостинно запрошують на своє подвір'я!

 


Стілтон Дж. Людовиковий період / Джеронімо Стілтон. – Львів: Ірбіс Комікси, 2020. – 48с.



 Уяви, дорогий друже, що на нашу планету прийшла довга та постійна зима, з льодом навколо, сильними морозами та холодними вітрами… Теперішні зими зовсім не можна порівняти з періодами великих холодів, що залишили свій слід в історії нашої планети. Ці періоди називали льодовиковими, і їх було кілька в історії Землі. Але найголовніше, що тривали такі періоди не кілька місяців, а тисячі-тисячі років.

Але незважаючи на те, що більшість континентів у той час було покрито кригою, а температура повітря була критично низькою, все ж і тоді на нашій планеті існувало життя. Тогочасні тварини, наприклад, зуміли пристосуватися до холодів за допомогою товстого хутра. Багато хто з них мав великі бивні та довгі ікла. Навіть в умовах холодів великі ліси простягалися із заходу на схід на багатьох теперішніх континентах. У ті часи змогли існувати і первісні люди – неандертальці…

Саме льодовиковому періоду присвячена нова пригода нашої книги. Коти-пірати, які люблять мандрувати часом і прагнуть за будь-яку ціну змінити історію на свою користь, цього разу випадково потрапили у льодовиковий період, але вирішили цим скористатися. Та чи вдасться їм реалізувати свій черговий злий задум?! Адже команда рятівників історії Джеронімо Стілтона вже у дорозі, щоб завадити планам котів-піратів та залишити історію без змін.

Тож, мабуть, варто одягнутися тепліше та приєднатися до нової подорожі у світ мамонтів та шаблезубих тигрів!

         P. S. Сподобались книги, тоді приходьте до дитячої бібліотеки на Пирогова, 4 та читайте свої улюблені книжки.