Мій список блогів

четвер, 20 лютого 2020 р.

ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ РІДНОЇ МОВИ

Як довго ждали ми своєї волі слова.
І ось воно співа, бринить.
Бринить, співає наша мова,
Чарує, тішить і п’янить.
                       Олександр Олесь
Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. 
У 1999-му році, за даними проекту DilovaMova.com, на 30-й сесії Генеральної конференції Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, було прийнято рішення заснувати Міжнародний день рідної мови. Датою щорічного свята вибрано 21 лютого. Це всесвітнє свято було засноване з метою сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю. Збереження багатомовності дає можливість зберегти не тільки унікальний погляд на нашу тисячолітню історію і культуру, але й виробити найбільш широкі підходи у сфері взаєморозуміння і людяності.
Напередодні свята, бібліотекар міської бібліотеки для дітей Рябая Олена провела мовознавчий турнір «Барвистість одвічна народної мови – це щось невимовне, прекрасне, казкове» між учнями 6-А класу Нововолинського ліцею №8. Команди «Мовознавці» та «Розумники» завзято змагалися, демонструючи свої знання з рідної мови. Учасники мали змогу показати свою ерудицію, кмітливість, згуртованість у таких конкурсах, як «Ерудит», «Допиши вірша». «Відповіді у словах», «Розшифруй». Відповіли на питання вікторини «Говоримо правильно», провели бліц-опитування. Учні не тільки згадували вивчений шкільний матеріал, а й мали змогу в цікавій ігровій формі збагатити свої знання про рідну мову.


В міській бібліотеці для дітей влаштована тематична полиця «Звучи, моя мово чарівна!».