Мій список блогів

вівторок, 13 вересня 2016 р.

МУДРИЙ УЧИТЕЛЬ, БО…

Відчував красу і силу слова, покладався у своїх творах на гаряче серце, а не на холодний розум. Він відчував і вірив, що «велике починається з підсвідомого, велике осягається надсвідомим». Краса і слово були для нього тим культом, перед яким він не переставав схилятися до останніх днів. Своїми творами намагався достукатися до тих, про кого і задля кого писав. А написав він багато творів і для дітей, які за тематикою яскраві, небуденні, зігріті батьківською теплотою і любов'ю. Цим учителем ми називаємо Бориса Микитовича Харчука українського письменника, прозаїка, публіциста, якому 13 вересня виповнилося б 85 років.
З нагоди цієї дати для користувачів міської бібліотеки для дітей  проведено інформину «Волинські стежки Бориса Харчука». Бібліотекар Олена Рябая ознайомила дітей з життєвим шляхом письменника, без неординарної творчісті якого важко собі уявити українську прозу. Твори Бориса Харчука перекладались іншими мовами світу та твердо увійшли до золотого фонду української літератури, подарувавши автору безсмертя. У відділі обслуговування 5-9 класів організовано тематичну підбірку літератури, де можна познайомитися з творчістю письменника.


Тож, запрошуємо Вас переглянути твори Бориса Харчука, що є в нашій бібліотеці.

Харчук Б. Твори : в 4 т. / Б.  Харчук. — Київ : Дніпро, 1991. - 539 с.
Є місце й час здійснення долі. Якщо доля роду здійснюється у родинному колі: символ її — зібрання роду за одним столом, то доля народу здійснюється на перехресті історії. Символ її — майдан. Рід, народ — єдині, доля їх спільна. Вона безмежна. Межею її є люди. Хай межі нашої долі були і залишаються гіркими, та пам'ятаймо: за межами знову починається безмежжя. Така суть роздумів відомого українського письменника Б. М. Харчука.

Харчук Б. Горохове чудо : казки, оповідання, повісті : / Б. Харчук. — Київ : Веселка, 1991. 204 с.
Твори Бориса Харчука, вміщені в цій книжці, то осанна вічній мудрості і живій любові до рідного народу, матері, землі, то пісня, яку він залишав нащадкам як терновий заповіт берегти ясні скарби краси, людського духу, мови.



Харчук Б. Зазимки і весни : повісті / Б. Харчук. — Київ : Веселка, 1989. — 431 с.
Гостросюжетні повісті визначного майстра сучасної української прози вражають щирістю, правдивістю, умінням автора тонко передати найменші порухи душі персонажа. Глибоко розкриваючи характери дітей і дорослих, що діють на західноукраїнських землях у довоєнний час, в роки Великої Вітчизняної війни та перші повоєнні роки, письменник утверджує такі риси, як чесність, мужність, готовність до самопожертви в ім'я інших, і викриває підлість, дворушництво, зраду. Попереднє видання повісті «Зазимки і весни» в роки застою мало багато скорочень.

Харчук Б. Облава : повісті та оповідання / Б. Харчук. — Київ : Веселка, 1984. — 189 с.
В книжці українського письменника вміщено повісті та оповідання про героїчну боротьбу радянських людей проти фашистських загарбників, про тяжку долю дітей на тимчасово окупованій гітлерівцями території нашої країна.


Харчук Б. Теплий попіл : повісті та оповідання / Б. Харчук. — Київ : Веселка, 1981. — 328 с.
До збірки творів українського письменника входять повісті та оповідання про участь підлітків у боротьбі українського народу проти німецько-фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни, про цікаві справи сьогоднішньої дітвори, про любов до природи.