Мій список блогів

четвер, 9 березня 2023 р.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗА ПРАВА ЖІНОК

 

     

         8 березня в Україні та багатьох країнах світу відзначають Міжнародний жіночий день, який також називають Днем боротьби за права жінок і міжнародний мир.

         З середини 19 століття жінки почали організовувати мітинги, метою яких було досягнення рівних прав. Саме ці заходи зумовили появу свята.

         Зокрема, жінкам також доводилося відстоювати право на освіту. На той час жінки мали змогу відвідувати лекції в університетах лише як вільні слухачі. Каразінський університет одним з перших ініціював обговорення проблем жіночої вищої освіти.

         У лютому 1861 року домашня вчителька Людмила Ожигіна написала прохання попечителю Харківського навчального округу Дмитру Левшину, у якому просила надати дозвіл слухати медичні лекції з метою отримання лікарського звання. Рада університету підтримала це прагнення, однак на вищому рівні воно не було схвалене.

         Видатна педагогиня та просвітниця Христина Алчевська, яка заснувала в Харкові взірцеву жіночу школу, у 1870 році склала в Каразінському університеті іспити на звання народної учительки.

         У 1910 році Вчена рада Каразінського університету обрала почесною докторкою історикиню Олександру Єфименко. Для тогочасної практики це відбулося вперше.

         Першою професоркою, яка викладала в Каразінському університеті, стала у 1935 році Клара Ролл, хімік за фахом.

         Міжнародний жіночий день виник як символ боротьби за права жінок, їхнє соціальне, політичне та економічне рівноправ’я. Свято нагадує нам про важливість підтримки, визнання та поваги до жінок у нашому суспільстві.

         Сьогодні українські жінки — це справжні героїні, які не лише успішно реалізовують себе. Вони захищають рідну землю і борються за свободу та незалежність України, на фронті й у тилу, волонтерять, лікують і рятують життя.

     8 березня в рамках клубу активного спілкування "Однокласник" міська бібліотека для дітей провела тематичний захід "Міжнародний день боротьби за права жінок". Бібліотекар Олена Рябая та учні 7 класу Нововолинського наукового ліцею Волинської обласної ради  розмовляли з дітьми про історію цього свята та на майстер-класі робили символічну викрійку у вигляді дзеркала Венери від Валентність. Це паперова модель до Дня Прав жінок.

         Матеріали для проведення заходів надані ГО Валентність. Переосмислення (посилання на фейсбук сторінку https://www.facebook.com/valency.rethink) в рамках реалізації проєкту MemoryCraft за підтримки ALIGHT (посилання на фейсбук сторінку https://www.facebook.com/WeAreAlight).