Мій список блогів

неділю, 21 квітня 2019 р.

ЛІТЕРАТУРНА МАНДРІВКА «ЛІСОВІ ПОЛЯНКИ ВІД ВІТАЛІЯ БІАНКІ»


Кожна третя субота квітня в Україні більше, ніж просто весняний день. У цей день ми відзначаємо День довкілля, головною метою якого є привернення уваги до проблем навколишнього середовища. Адже природа – творець найбільших благ на землі. І ніщо не буває в ній просто так – усе має свою закономірність. І листочок із дерева не впаде без її відома і квітка не розквітне без її чародійств. Сила-силенна усяких див у природі, тільки потрібно навчитися слухати їх.
А  ще багато письменників присвятили свою творчість темі природи. Такою дивовижною людиною був Віталій Валентинович Біанкі, автор захоплюючих дитячих книжок, які розкривають світ природи, вчать проникати в її таємниці. Його «Лісова газета на кожен рік» - своєрідна енциклопедія життя лісу та його мешканців. Його добрі гуманні оповідання і казки виховували мільйони дітей. Не одне покоління  хлопчиків і дівчаток вони навчили доброті і любові до братів наших менших, навчили турботі і милосердю до тих з них, хто потрапив у біду. Зa 35 poків твopчoї poбoти Біaнкі cтвopив пoнaд 300 oпoвідaнь, кaзoк, пoвіcтeй, нapиcів і cтaтeй. Йoгo твopи бyли видaні зaгaльним нaклaдoм пoнaд 40 млн. пpиміpників, пepeклaдeні бaгaтьмa мoвaми cвітy. За його казками та нарисами створено десятки кіносценаріїв, мультфільмів, сотні діафільмів пpo пpиpoдy. Сам письменник y пepeдмoві дo oднієї зі cвoїx книг написав: «Я зaвжди нaмaгaвcя пиcaти cвoї кaзки тa oпoвідaння тaк, щoб вoни бyли дocтyпні і дopocлим. A тeпep зpoзyмів, щo вce життя пиcaв і для дopocлиx, щo збepeгли в дyші дитину».
Напередодні Дня довкілля  бібліотекар Лариса Крилова  разом з учнями 3-В класу НВК «Нововолинська спеціалізована школа №1 – колегіум» та класним керівником Людмилою Миколаївною Григіль провели літературно-природничу мандрівку  «ЛІСОВІ ПОЛЯНКИ ВІД ВІТАЛІЯ БІАНКІ» у міському парку культури та відпочинку, адже письменник не любив спостерігати за природою з вікна, а тільки безпосередньо перебуваючи на її лоні. Діти із розповіді бібліотекаря познайомились із сторінками біографії цього талановитого письменника, «здійснили захоплюючу мандрівку» його казками, взяли участь у природничій вікторині за творами В.Біанкі та із задоволенням зачитували уривки із його творів.



А ще завдяки творчості цього письменника усвідомили, що не Земля належить нам, а ми Землі. І завтрашній день її буде таким, яким ми зробимо його сьогодні . Тому завдання кожного з нас – берегти нашу планету, а особливо ту територію, де живемо сьогодні, де будуть жити наші діти завтра.
А у відділі обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів організовано викладку літератури «Добрий, лісовий казкар», на якій розміщено багато чудових, цікавих творів, з яких ми можемо дізнатися про сутність природи та її безліч цікавих моментів.