Мій список блогів

середу, 17 травня 2017 р.

УКРАЇНСЬКІ ВИШИВАНКИ - НАЧЕ РАЙДУГИ СВІТАНКИ

Є на вишиванці розмаїті квіти —
Це ж Україна наша перлами розшита.
Є на ній і гори, є на ній долини,
Все, що є найкраще на Вкраїні милій.

Вишиванка — це символ здоров'я та краси, щасливої долі й родової пам'яті, порядності й чесності, любові та святковості.
У третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки. Цей день – стає Всеукраїнським святом, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції і об’єднати українців навколо спільного символу – вишиванки. 
Сьогодні читальна зала міської бібліотеки для дітей грала всіма барвами від різноманітних орнаментів вишиванок. Все це в собі містило неймовірну позитивну енергетику.
«Українські вишиванки – наче райдуги світанки» – під такою поетичною назвою відбулося літературно-мистецьке мереживо, для учнів 8-Б класу ЗОШ №7 (класний керівник Хомич І.В.). Під час заходу присутні могли почути цікаві історії виникнення вишивок, про духовні символи українського народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук, про які так емоційно і образно розповідали учні (Кулікова Світлана, Приказюк Артем, Ревич Олександра, Лопухович Дарія, Сологуб Олександр, Дрюков Михайло, Матисюк Єлизавета, Трофимюк Алла).


Усіх присутніх схвилювала дзвінкоголоса пісня «Вишиваночка» у виконанні ансамблю дівчат Ревич Олександри та Лопухович Дарії. Вразило й зачарувало читання поезій про Україну, про нашу любов до неї.
Бібліотекар відділу обслуговування 5-9 класів Олена Рябая ознайомила учнів з легендами про вишиванку і рушник, приповідками та повір’ями про жіночу сорочку. Розповіла, що орнаменти на вишиванках не просто візерунки, а зворушливе послання символів, яке сягає сивої давнини.

Віримо, що на сьогоднішній день вишиванка — це не данина моді, а глибоке почуття любові до землі, де народилися, вірності ідеалам своєї держави, щирості у поринанні вивчення свого національного коріння. Українські майстрині, які створюють цю неповторну красу, вкладають у кожний стібок мрію, молитву кожного українця за мир, спокій і життя на Україні.