Мій список блогів

вівторок, 16 травня 2017 р.

ЧИТАЄМО ВСІЄЮ СІМ’ЄЮ

«Тільки там, де читають батьки, зростає дитина, яка читає», - сказав Януш Корчак. І це насправді так. Інтерес до читання значною мірою залежить від ставлення до книги в сім’ї. Виховання любові до книги розпочинається саме з тієї миті, коли дитина вперше перегорне сторінки гарно ілюстрованої книги. Читаючи дитині книжку, показуючи малюнки, батьки знайомлять її з навколишнім світом саме зі сторінок книги.  Якщо донедавна книга була для людини основним джерелом інформації, а читання – популярним способом проведення дозвілля, то тепер у неї з’явилися могутні суперники – телебачення, комп’ютер, відеоігри. Зараз багато хто вважає читання «зайвою тратою часу», віддаючи перевагу екранізованим версіям творів. Але книга – вічна. Її ніщо замінити не зможе. Проте змусити дитину читати неможливо, книгою потрібно зацікавити. Кожна книга повинна прийти до дитини у відповідному віці, інакше дружба з нею може й не відбутися.
І для того, щоб «прищепити» в дитячих серцях  любов до читання в рамках проекту «Сім’я і книга» для активних учнів 1-А та 1-Б класів Нововолинської гімназії та їх батьків відбувся сімейний бібліоланч «Моя сім’я, книжка і я».  У приємній та затишній атмосфері кав’ярні «Моє місто» бібліотекар Лариса Крилова розповіла батькам та дітям про найбільш цікаві книги, які варто прочитати разом з дітьми. Адже досвід і практика всієї світової цивілізації показує,  що без читання немає людини, немає особистості. Граючись, розважаючись та смакуючи улюбленою їжею дітлахи поєднали ще й читання книг і зрозуміли, що це дуже весело та цікаво, а особливо коли ще й поряд мама чи тато. 






А щоб цю істину зрозуміли якомога більше родин у відділі обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів дії книжкова виставка-порада «Маляткам, їхнім мамам і таткам», на якій розміщені найцікавіші книги для дітей, а також поради батькам, як зробити процес читання радісним та захоплюючим. 
Адже сьогодні, відроджуючи традиції читання в сім’ї, ми бібліотекарі сподіваємся, що нове покоління читачів, коли стане батьками, буде спроможне самостійно залучати своїх дітей до читання. Тому поєднання зусиль бібліотекарів, батьків і дітей в організації спільного сімейного читання є конче необхідним. І саме батькам у такому читанні належить вирішальна роль. Це вони повинні пройти з дитиною довгий шлях саморозвитку і морального вдосконалення. А ми, в свою чергу, намагатимемося задовольнити найрізноманітніші інформаційні потреби всіх дітей-користувачів, мати відповідні ресурси для відродження і популяризації сімейного читання.