Мій список блогів

суботу, 9 січня 2016 р.

ЛЮБОВ ДО ЖИТТЯ ДЖЕКА ЛОНДОНА


12 січня - 140 років від дня народження
Джека Лондона (Джон Гріффіт Чейні)
(1876-1916),
американського письменника.

Джек Лондон - популярний автор пригодницьких оповідань і романів. За неповних 20 років літературної діяльності він створив 20 романов, 3 п'єси і понад 200 оповідань. Тематика творів письменника не менш різноманітна, ніж його життя. Найбільш відомий цикл його творів, умовно званий "Північна Одіссея", куди входять, поряд з іншими, повісті "Поклик предків" (1903), "Біле ікло" (1906), розповіді "Закон життя" (1901), "Любов до життя" (1905)," Вогнище" (1908) та багато інших, ряд нарисів і есе. У своїх кращих книгах Джек Лондон не тільки реалістично відобразив протиріччя Америки межі двох століть, а й зумів зазирнути в глибину людської душі, показати людину в його величі і в його слабкості. Він досконало володів літературною формою і був однаково сильний у всіх прозових жанрах. Простота і ємність викладу, динамічність дії, природність діалогу завжди були сильними сторонами його обдарування.
             Ознайомитись з творами ювіляра запрошуємо до нашої бібліотеки.




Лондон Д. Біле ікло. Пригоди Смока і Малюка / Д. Лондон ; пер. І. Базилянської. – Харків : Школа, 2010. – 528 с. : іл.
Чи вмієте ви слухати птахів? Чи знаєте, про що розмовляє зелене листя, говорять тварини, шепоче вітер, кому кивають голівками квіти? Послухайте... Це голос самої природи, яка повсякчас звертається до нас. Але чи завжди ми дослуховуємося до її мудрого й доброго голосу?
“Поклик предків” — одна з кращих анімалістичних повістей Джека Лондона. Це нехитра розповідь про життя собаки Бека. Чудовий, породистий пес, що виріс у теплій Каліфорнії, в заможній родині, де його любили, зрадливою долею був занесений на далеку Північ, щоб зробитися їздовим собакою. Бек проходить через руки різних хазяїв, і люди в ставленні до тварини виявляють свою сутність. Нарешті він потрапляє до хазяїна, для якого собака  — справжній друг. Але з кожним роком Бек сильніше відчуває “поклик предків” — природа веде його назад, до дикого життя. Але тільки після смерті хазяїна він приєднується до вовчої зграї. Ви будете з напруженням стежити за переживаннями Бека і  його пізнанням ціни любові, ненависті, ніжності, дружби.

Лондон Д. Избранное : пер. с англ. / Д. Лондон ; сост. и авт. послесл. К. Шахова. – Київ : Вища школа, 1985. – 544 с. : іл.

Лондон Д. Любовь к жизни : повести и рассказы / Д. Лондон ; худож. С. Гераскевич. – М. : Планета детства: Астрель: АСТ, 2000. – 191 с. : іл.
До книжки увійшли оповідання зі збірки"Північні історії"("Жага до життя","Поклик пращурів","Біле Ікло") Джека Лондона. У гостросюжетних творах американського письменника розповідається про виживання людини у суворих умовах Півночі. Описано дружбу і безкорисливість ,підступність і зраду, мужність і відвагу, величезну силу волі й любов до життя.

Лондон Д. Морской волк ; Зов предков ; Белый Клык : пер. с англ. / Д. Лондон ; ил. П. Н. Пинкисевича. – М. : Правда, 1984. – 590 с. : іл.
В один з нових томів Джек Лондон збирає ще один найвідоміший твір під назвою «Морський вовк». Ларсен - морський вовк який цікавий не як звичайна особистість, а як конкретний історичний тип особистості на переломному етапі століть, яка з'явилася в культурі американців і чудово була втілена письменником. Що стосується другої частини збірника, то там розповіді з циклу «Бог його батьків». Читачеві надається можливість познайомиться з індіанською культурою, а також її поняттями обов'язку і честі, що є традиційними. В оповіданні помітне місце автор відводить жіночому характеру, який, найчастіше, складний і суперечливий.

Лондон Д. Північні оповідання / Д. Лондон ; упоряд. та передм. І. Андрусяка ; худож. В. Бариба. – Київ : Школа, 2003. – 216 с. : іл.
До книжки Джека Лондона «Північні оповідання» увійшли твори, події в яких розгортаються наприкінці XIX століття на Алясці, де було відкрито чималі поклади золота і куди за легкою наживою вирушили тисячі відчайдухів. Проте більшість із них дістала поразку в нерівній боротьбі зі стихією, і лише для небагатьох сувора Північ справді виявилася золотоносною. Вижити у тяжких, іноді навіть екстремальних умовах допомагали наполегливість, невтомна праця, незламна сила духу, а головне — людяність.
Сповнені глибокої житейської правди і сюжетної динаміки, «Північні оповідання» справедливо вважаються одним із найкращих зразків світової літератури, ними ось уже понад століття щиро захоплюються юні читачі.

Лондон Д. Повести и рассказы : пер. с англ. / Д. Лондон ; худож. В. М. Мелещенков. – Днепропетровск : Промінь, 1988. – 382 с. : іл.

Лондон Д. Серця трьох : роман / Д. Лондон ; пер. з англ. М. Іванова ; під ред. Ю. Лісняка ; худож. оформл. М. Пшінки. – Київ : Веселка, 1993. – 252 с. : іл.
Роман “Серця трьох — це розповідь про дивовижну подорож Френка та Генрі Морганів і Леонсії Солано в пошуках скарбів, захованих далеко у горах Центральної Америки. Їхня мандрівка виявилася дуже небезпечною, проте цікавою, сповненою таємниць і загадок. Авторові — неперевершеному майстру пригодницького жанру — вдається до останньої сторінки тримати читача в напруженні. Тож не дивно, що цей роман ось уже майже століття є надзвичайно популярним серед дітей і дорослих в усьому світі.

Лондон Д. Сказание о Кише / Д. Лондон. — Москва : Детская литература, 1976. —  32 с.
До книги увійшли два оповідання видатного американського письменника Джека Лондона " Сказание о Кише " і "На берегах Сакраменто", головними героями яких є діти.