Мій список блогів

понеділок, 18 січня 2016 р.

ЗА НАРОДНИМ ЗВИЧАЄМ

Зимові народні свята: Різдво і Свят-вечір, Меланки й Василя (Старий Новий Рік), Водохрещі (Йордан) в календарі українців - найважливіші, найурочистіші події року.
Споконвіку в Україні зимові свята супроводжували численні традиції, звичаї, обряди, вірування. За допомогою поетичного слова і магічного акту, святковою урочистою обстановкою люди прагнули створити в ці дні вимріяний образ достатку, щастя здоров’я, злагоди, спокою в оселі.
Популяризуючи фольклорні традиції і народні звичаї нашого народу, в рамках клубу активного спілкування «Однокласник", для учнів 7-А класу ЗОШ №7, був проведений сеанс книжкової магії «Народні звичаї та традиції». Бібліотекар Олена Рябая розповіла учням про українські зимові календарні свята, звернувши увагу присутніх на значення для кожної родини святкування Свят-вечора і пов’язані з цим прикмети. З захопленням діти реагували на розповідь про народні прикмети, обряди та розваги молоді під час цих свят. Цікаво було почути, чому в зимових обрядах дотримуються певних кулінарних традицій і що символізують окремі страви на різдвяному столі.
 
Також учні ознайомилися з цікавими книгами про звичаї та традиції українського народу під час свят, такі як "Звичаї нашого народу", «Українці: Свята, звичаї, традиції", "Український рік у народних звичаях" та інші. Насамкінець діти подарували бібліотеці вироби до зимових свят зроблені своїми руками.
 
Тематична викладка літератури «Сипле зимонька святами», що дії на абонементі бібліотеки, знайомить читачів з українськими народними святами зимового циклу.