Мій список блогів

пʼятницю, 27 серпня 2021 р.

ІВАН ФРАНКО - ДІТЯМ

          

      
27 серпня минає 156 років від дня народження видатного українського поета, прозаїка, драматурга, літературного критика, публіциста, перекладача, науковця, громадського і політичного діяча Івана Яковича Франка.

Народився письменник в 1856 році в селі Нагуєвичі (нині це Дрогобицький район Львівської області) в родині заможного сільського коваля.

Навчався спочатку в школі села Ясениця-Сільна, потім у так званій нормальній школі при василіанському монастирі у Дрогобичі. У 1875 році закінчив Дрогобицьку гімназію. Восени цього ж року став студентом філософського факультету львівського університету.

Перші літературні твори – вірш «Народна пісня» і повість «Петрії і Довбощуки» були надруковані в студентському часописі «Друг».

За все своє життя Франко створив дев’ять повістей і понад сто оповідань, в яких широко відобразив проблеми і прагнення українського народу. Особливе місце у творчості письменника посідає історична повість «Захар Беркут», у якій зображено боротьбу староруської народності в Карпатах проти монголо-татарської навали в 1241 році.

У літературній спадщині Івана Франка помітне місце посідають казки для дітей. З теплим сердечним почуттям з батьківською любов’ю писав автор про дітей. Де б він не зустрічав дітей завжди знаходив час з ними поговорити, послухати їхні розповіді.

«Життя, - говорив Франко, - мені мало всміхалось, а діти були тим весняним, сонячним промінням, яке зігрівало моє серце».

Іван Франко написав цілий ряд оповідань, героями яких є сільські діти. Ці оповідання постали на основі його власних спогадів про дитинство, років навчання в сільській і міській школах і мають здебільшого автобіографічний характер. Одним із таких творів є «Грицева шкільна наука».

Письменник знав безліч народних казок, байок, пісень про тварин і залюбки оповідав їх своїм дітям. Звірів представляв він як мислячих істот, що живуть майже людським життям. Це «Коли ще звірі говорили», «Скринька», «Лис Микита», «Пригоди Дон Кіхота».  

Франко був не тільки великим поетом, прозаїком, а й драматургом неабиякого таланту. Крім одноактних п’єс він написав чотири великі драматичні твори: «Украдене щастя», «Рябина», «Сон князя Святослава», «Учителька». Творча спадщина Франка складається не лише з художніх творів, але й  з «більш серйозних» робіт.

Багате творче надбання І. Франка за наших часів було видане в п’ятдесяти томах.

Саме в день народження великого поета в Нововолинській міській бібліотеці для дітей пройшла мандрівка в казки Івана Яковича Франка «Коли ще звірі говорили». Завідувач бібліотеки Валентина Ярмолюк познайомила користувачів з життєвим і творчим шляхом письменника. Ознайомила з книгами, які знаходяться на викладці літератури «Іван Франко - дітям», та прочитала казку з книги «Коли ще звірі говорили».