Мій список блогів

четвер, 25 березня 2021 р.

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО…

 


        25 березня проводиться всесвітній День читання Толкіна. Свято організоване Толкіенскім суспільством з 2003 року. Ідея Дня читання Толкіна зродилася (ясна річ) у середовищі його фанатів — британському «The Tolkien Society». А 25 березня — це важливий день для спільноти шанувальників Професора, бо момент перемоги над Сауроном — важливий для Середзем’я. Ці березневі заходи у третьої декаді місяця мають традиційний щорічний характер.


Перу автора належать такі твори:

·         Володар Перснів — Хранителі Персня

·         Гобіт, або Туди і звідти

·         Гобіт, або Мандрівка За Імлисті Гори

·         Володар Перснів — Дві Вежі

·         Сильмариліон

·         Володар Перснів — Повернення Короля

·         Повість про Араґорна й Арвен

·         Листок, намальований Ніґґлом

·         Коваль із Великого Вутона

·         Листок, виконаний Бавунцьом та інші.

Наша бібліотека теж приєднується до цієї чудової акції і пропонує вам книги цього відомого автора, які надійшли в бібліотеку за Програмою поповнення бібліотечних фондів Українським інститутом книги.

Толкін Дж. Р. Р. Легенда про Сігурда і Гудруна / Дж. Р. Р. Толкін. – Львів : Астролябія, 2020. – 480 с.


Сповнена драматичного напруження Толкінова версія величної нордичної легенди вперше постає перед українським читачем. Перед нами дві споріднені пісні, витворені на основі ретельного вивчення стародавньої поетичної традиції Ісландії та Норвегії при максимально точному збереженні віршових форм, що дає змогу передати концентровану енергетику старовинних пісень. У «Пісні про Вольсунґів» ідеться про родовід звитяжного Сіґурда, вбивці дракона Фафніра, чиїм проклятим скарбом герой заволодів; про пробудження валькірії Брюнгільд; про прихід героя до двору вельможних володарів Ніфлунґів (Нібелунґів); про зародження великого кохання, — але і про велику ненависть, яку викликала до життя чаклунка, матір Ніфлунґів, і яка спричинила затяту боротьбу і трагічну розв’язку для Сіґурда та Брюнгільд, Ґуннара Ніфлунґа та його сестри Ґудрун. А «Пісня про Ґудрун» розповідає про подальшу долю героїні після загибелі Сіґурда, про її шлюб із могутнім Атлі, правителем гунів (історичним Аттілою), про вбивство за його наказом братів-Ніфлунґів і про страхітливу сестрину помсту. До поем додано детальні коментарі упорядника, які знайомлять читача зі специфікою еддичної поетики та з реальним історичним тлом легенди.


Толкін Дж. Р. Р. Сказання про дітей Гуріна / Дж. Р. Р. Толкін. – Львів : Астролябія, 2020. – 256 с.

Твір описує трагічну долю Туріна та Нієнор, що мусять спокутувати мужність їхніх батькíв. Над ними тяжіє прокляття Морґота — жахлива помста їхньому батькові за небажання скоритися волі Темного Володаря. Сумної розв’язки не уникнути навіть завдяки співчуттю ельфів, власній відвазі чи перемозі над драконом Ґлаурунґом. Утім боротьба, навіть безнадійна, все-таки має сенс — як запорука перемог у майбутніх битвах зі злом, що їх Дж. Р. Р. Толкін описав у інших творах — «Гобіті» та «Володарі Перснів».

              

          

     

      Якщо ви сидите на карантині і шукаєте, що почитати, то спробуйте почитати праці верховного письменника в пантеоні фентезі, батька хоббітів, ельфів і орків, Джона Рональда Руела Толкіна. Так, професор не був першим автором, який написав епічну сагу про боротьбу добра зі злом, але саме «Володар кілець» і, мабуть «Хоббіт» стали самими знаковими творами, яким вдалося створити канони жанру і визначити його історію на довгі роки.

Так, що сідайте позручніше, наливайте чай і пірнайте в чарівний світ, наповнений пригодами, великими битвами, магією і веселими піснями.

 

Загалом, читайте, дорогі друзі,  якісну літературу. У нас ви зможете знайти книги Джона Рональда Руела Толкіна в будь-якому перекладі, в будь-обкладинці, з ілюстраціями і без.