Мій список блогів

вівторок, 1 січня 2019 р.

ЗНАМЕНИТИЙ. ВЕЛИКИЙ. ГЕНІАЛЬНИЙ



30 листопада 1835 в містечку Флорида (штат Міссурі), у сім'ї тенесійського купця Джона Маршала Клеменса і Джейн Клеменснародився Марк Твен справжнє ім'яСемюель Клеменс.

Він був шостою дитиною у сім'ї з сімома дітьмиТільки троє його братів та сестер пережили дитинство.

В 1839 р. сім'я переїздить у містечко Ганнібал, де був річковий порт на річці Міссісіпі. Саме Ганнібал послужить праобразом містечка у знаменитих романах «Пригоди Тома Сойєра» та «Пригоди Гекльберрі Фінна».

В березні 1847 року, коли Марку Твену було 11 років, його батько помер через пневмонію. Наступного року хлопець починає працювати помічником у друкарні. З 1851 займається набором (друком) і редакцією статей та гумористичних нарисів для «Ганнібалського журналу», газети, власником якої був його брат Оріон.

У віці 18 років (1853 р.) – залишив Ганнібал і працював у друкарнях Нью-Йорку, Філадельфії, Сент-Луїсі та інших містах. Самюель займався самоосвітою, багато часу проводячи у бібліотеці. 

У віці 22 років Твен повернувся в Міссурі. На шляху до Нового Орлеану Марк Твен подорожував на пароплаві «Велика Міссурі». Тоді ж у нього з'явилася мрія стати капітаном корабля. Звання капітана корабля та диплом він отримав у 1859 році. Капітаном працював доти, поки не спалахнула Громадянська війна і судноплавство на Міссісіпі припинилося.

На початку Громадянської війни Семюель Клеменс два тижні перебував в лавах загону "Вершники з Маріона", що підтримував Конфедерацію. Більше в військових діях він участі не приймав.

В 1862 році отримав запрошення стати співробітником газети у Вірджині-Сіті. От так на просторах Америки і з'явився письменник Марк Твен, який зумів завоювати своєю творчістю світове визнання. Існує 2-і версії походження псевдоніма під яким писав свої розповіді Самюель Клеменс.

§ «Мірка два» («mark twain») – означало достатню глибину для безпечного плавання;

§  «Марк твен!» – говорили веселі відвідувачі кабачків, коли просили бармена перенести виплату боргу за випите на пізніше.

1867 рік власники газети «Альта Каліфорнія» вирішили відправити дотепного журналіста Марка Твена в турне Старим Світом. І письменник вирушив у велику подорож, під час якої відвідав не тільки Францію, Італію, Грецію, Туреччину і Палестину, а й південні порти тодішньої Російської імперії — Одесу, Севастополь, Ялту.

 1869 рік вийшла перша книга Марка Твена «Простаки за кордоном».  

Твен прийшов у велику літературу пізно. У 27 років став професійним журналістом, а у 34 роки опублікував свою першу книгу.

 У 1870 році Марк Твен одружився на Олівії Ленгдон — сестрі свого друга Чарльза Ленгдона, з яким познайомився під час круїзу.

У 1871 році Твен з родиною поселився в Гартфорді, штат Коннектикут, де прожив 20 найщасливіших років. Дружина і друзі були першими слухачами літературної творчості Марка Твена.

Письменник організував у себе вдома «Ранковий клуб для молоді». За 17 років у нього побувало багато зарубіжних і американських «зірок».

 У середині 80-х років Твен заснував браунінгівське товариство. «Браунінгівські вечори» прославили його, як тонкого цінителя поезії.

В 1876 році побачила світ нова книга Марка Твена, що назавжди внесла його ім'я в історію світової літератури. Це були знамениті «Пригоди Тома Сойєра».

До 1884 року Марк Твен був уже відомим літератором і до того успішним бізнесменом. Він заснував видавничу фірму. Серед перших публікацій фірми — «Пригоди Гекльберрі Фінна». Твір, який, по визнанню критиків, став кращим у творчості Марка Твена.

З 1901 року і до самої смерті Марк Твен був віце-президентом Американської Антиімперіалістичної ліги.

У 1891 році Твен із сім'єю переїхав до Європи. Майже два роки він подорожує по Німеччині, Швейцарії, Італії, Франції і Англії. Про свою подорож він розповість в книзі "Пішки по Європі". За цей час Марк Твен написав декілька творів, серед яких історична проза – "Особисті спогади про Жанну Д'Арк" (1896), "Роззяву Вільсон" (1894), "Том Сойєр за кордоном" (1894) і "Том Сойєр-слідчий" (1896).

За чотири роки проведені в Європі борги були виплачені, матеріальне становище сім'ї вирівнялося і в 1900 році вони повернулися на батьківщину.

 В 1904 році померла його дружина, а напередодні Різдва 1909 року померла дочка Джин. Марк Твен намагався триматися, проте здоров'я його похитнулося.

 В 1906 році у нього з'являється особистий секретар – А. Пейн, який загорівся ідеєю написати книгу про письменника. В результаті, великий письменник починає диктувати історію свого життя. 24 квітня 1910, у віці 74 років серце письменника не витримує і він помирає.

 Марк Твен народився в 1835 році, в той день, коли поруч з Землею пролітала комета Галлея і помер в 1910 році в день її наступної появи близько земної орбіти. Письменник і сам передбачив свою смерть ще в 1909 році.

Доля будинку Твенів в Хартворді.

Сім'я письменника продала свій дім в Хартфорді в 1903 році, після смерті дочки Сьюзі, так як все в нім нагадувало про тяжку втрату. Згодом будинок побував і приватною школою для хлопчиків, і прибутковим будинком. А ще через якийсь час група хартфордських ентузіастів, що усвідомлювали історичну цінність цієї будівлі, вирішила врятувати будинок Марка Твена від руйнування, що загрожує йому. Так, в 1929 році будинок став власністю суспільства пам'яті Марка Твена і Бібліотечної Комісії штату Коннектикут.

Жителі Хартфорда відновили в будинку обстановку сім'ї Марка Твена. Особисті речі письменника, меблі, архівні матеріали, які вдалося зібрати, дозволили в 1980-1981 році офіційно заснувати будинок-музей Марка Твена.

 Марк Твен був ненаситним читачем, і бібліотека у його готичному вікторіанському будинку є яскравим підтвердженням цьому. У ній можна знайти панелі, зроблені вручну, різьблений дерев’яний декор та елітні каміни. Полиці цілковито заставлено книгами. У бібліотеці є вихід у зимовий сад. 

ТАЛАНТ

Лише перелік професій Марка Твена говорить про його багатогранну натуру:

ü друкар (складач);

ü лоцман;

ü журналіст, письменник, філософ, публіцист;

ü естрадний гуморист, промовець;

ü шукач на срібних копальнях;

ü винахідник, бізнесмен;

ü громадський діяч.

Проте, любов до подорожей була основною пристрастю Марка Твена. Її письменник проніс через все життя. Самими незабутніми роками залишились для письменника його мандри по світу та служба лоцманом на пароплаві "Велика Міссурі".

Письменник мав явний талант гумориста. Вже ранні твори Марка Твена були життєрадісними, пустотливими і глузливими, чим і вражали своїх читачів. Першим відомим твором автора стала "Знаменита жаба, що скаче, з Калавераса".

Одним з найвідоміших гумористичних оповідань молодого письменника, був твір "Журналістка в Теннесі", який змушував людей, сміятися до сліз.

Марк Твен довів здатність комічної літератури стати епосом народного життя. Він цілком заслужив репутацію "американського Вольтера".

Літературний талант, легке перо, мобільність, любов до подорожей та нових вражень – без цього не буває гарного журналіста. І всі ці якості були у Марка Твена.

Влучні вислови письменника назавжди ввійшли в світову скарбницю афористики.

Твен серйозно захоплювався наукою та науковими проблемами. Він товаришував з Миколою Тесла. Вони багато часу проводили разом в лабораторії Тесли. Марк Твен захоплено спостерігав за роботою фізика й називав його володарем блискавиць.

Серед винаходів письменника:

новий тип парового двигуна;

машина для набирання сторінок;

удосконалене зйомне приладдя для предметів одягу, а саме підтяжки;

альбом для скрапбукінгу з "самоклеючими" сторінками (скрапбукінг – популярна на той час традиція тематичних і сімейних альбомів).

У 1901 році він одержав почесний ступінь доктора красного письменства від Єльського університету. У наступному році — почесний ступінь доктора права від Міссурійського університету. Для людини, яка у 12 років покинула школу, визнання його таланту вченими мужами знаменитих університетів було дуже приємним.