Мій список блогів

середу, 11 квітня 2018 р.

ПИСАНКА ТАКА БАРВИСТА, ГАРНА, КРАСНА, ПРОМЕНИСТА


Ось і прийшла весна – найпрекрасніша пора року. З її приходом оживає природа, повертаються з далеких країв птахи, зодягаються в зелень ліси та діброви. І саме з весною приходить в нашу оселю найголовніше свято християн – Пасха, або Великдень. Це величне свято світлого Воскресіння Христа, який приніс себе в жертву за гріхи людей і спокутував їх своїми стражданнями. Воно супроводжується численними прекрасними звичаями і традиціями, які ми зберігаємо, розвиваємо та передаємо з покоління в покоління.
Для того, щоб діти знали  традиції та звичаї нашого народу бібліотекар міської бібліотеки для дітей Лариса Крилова запросила учнів 3-Б класу ЗОШ №7  разом з класним керівником Наталією Петрівною Магерою та вчителем християнської етики Людмилою Ярославівною Левчук до історичного музею міста Нововолинська на художній дивограй «Писанка така барвиста, гарна, красна, промениста».
Про походження свята та народні традиції, особливості відзначення Великодня в Україні розповіла бібліотекар Лариса Крилова.




Також на зустріч завітав отець Володимир, настоятель Свято-Покровського храму нашого міста, який повідав дітям про те, як духовно підготуватися до цього свята та закликав всіх робити добрі справи та йти по житті чесно та справедливо. Свято Великодня, як зазначив він, нагадує нам про взаємне прощення та порозуміння, тому ми намагаємося забути усе недобре, відпустити усі образи, які затаїлися у душі і жити з світлим серцем і чистим сумлінням.


Великдень в українців завжди асоціюється з писанкою, адже яйце символізує зародження нового життя. У християнстві яєчко є символом Христового Воскресіння, бо як із мертвої шкаралупи яйця народжується нове життя, так і Христос вийшов із гробу до Нового Життя. Саме так розпочала свою розповідь директор музею Тетяна Марценюк. Вона ознайомила дітей із символікою великодніх писанок та технікою їх виконання. А організатор екскурсій музею Ірина Ромашко наголосила про необхідність писати їх, тому що за народним повір’ям доки пишуть писанки доти буде Україна.




А у відділі обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів організовано викладку літератури «Линуть дзвони із небес, Христос Воскрес».


Тож розповідаймо  друзям, знайомим, рідним про славні народні традиції України, зберігаймо їх, примножуймо, бо це - наша історія, наша культура. Нехай якнайшвидше кожен здобуде перемогу добра над силами зла у своїй душі. Щоб не тільки вустами, а й чистим серцем на привітання: «Христос воскрес!», відповісти: «Воістину воскрес!»