Мій список блогів

четвер, 15 січня 2015 р.

А другий той празник Святого Василя

Січень традиційно багатий на свята. Нещодавно ми відсвяткували одне з найвеличніших християнських свят Різдво Христове. І ось до нас прийшло свято Василя, або ще як говорять у народі Старий Новий Рік. Це свято є бажаним у кожній оселі. З ним пов’язують кращі, ніж у старому, сподіванки, завбачують добробут, родинну злагоду, щедрий урожай, приплід худоби, здоров’я близьких.
14 січня у міській бібліотеці для дітей учням 1-4 класів відбувся калейдоскоп зимових свят «Біла зимонька прийшла саньми свята принесла». Спочатку бібліотекар Л.В. Крилова розповіла дітям про історію свята, про те як святкували та передбачали погоду на весь рік  наші прадіди,  як святкуємо зараз ми.

Невід’ємною частиною січневих свят були і є колядки, щедрівки, які так старанно лунали із вуст дітей, прославляючи новонародженого Христа.
Ну а саме на свято Василя  хлопчики «посівають». «На щастя, на здоров’я, на Новий Рік» - саме так посівали маленькі посівальники у бібліотеці, та вітали  з Новим роком і, розкидаючи зерно, бажали всім доброго врожаю, здоров’я та удачі.