Мій список блогів

четвер, 17 квітня 2014 р.

Майстер - клас

Незважаючи на тривожний час, ще декілька днів – і в наші серця та оселі завітає одне з найбільших та найрадісніших християнських свят - Великдень.
Великдень – дуже шановане свято у християнській релігії. Споконвіків  воно  вважається чи не найбільшим святом року. У сиву давнину, якраз на цей час припадав поворот сонця на літо, а це означало пробудження всього живого, воскресіння природи. Тепер – це  народне церковне свято, що прославляє воскресіння Сина Божого, як  торжество добра над злом. Великий це день, бо воскрес Ісус Христос. І люди дуже раділи цьому. І з цієї нагоди по-особливому святкують цей день.
Для того, щоб діти не забували, та продовжували  вивчати народні традиції, пов’язані з найулюбленішим весняним святом усіх християн   бібліотекарі нашої бібліотеки разом з учнями  3- Б класу гімназії (класний керівник  Остапюк  Валентина Іванівна) завітали до Нововолинського історичного народного музею на майстер – клас по виготовленню писанок «У фарбах катається, до церкви збирається». Спочатку бібліотекар Крилова Л. В. розповіла дітям  про Великий піст та традиції святкування свята. Після цього діти прочитали вірші про Великдень.
«Невід’ємною частиною Великоднього свята були і є крашанки і писанки. Яйце – це символ весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду. Коли береш її у руки, розумієш, що це справжнє диво! І мимоволі поринаєш у далеке минуле українського народу. Мистецтво писанкарства сягає своїм корінням у сиву давнину» - так почала свою розповідь директор музею Костюк Ірина Михайлівна.
Писанкарка Вишняк Юля Семенівна розповіла всім присутнім про те, як правильно розписувати писанки  і які вибирати орнаменти.
Діти самі спробували виготовити  власні паперові писанки, оздоблюючи  їх смужками та квітами з паперу, візерунки яких потім зможуть перенести на справжнє яйце.

Щиро вдячні працівникам музею за цікаво проведений час.