Мій список блогів

пʼятницю, 29 січня 2021 р.

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ


 

29 січня українці вшановують події кінця січня 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху — бій під Крутами.

         103 роки тому молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.

Саме цього дня 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною російсько - більшовицькою армією Муравйова, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі. Бій тривав лише п’ять годин.      У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні. Цей подвиг став  легендою, символом героїзму та жертовності  молодого покоління в  боротьбі за  свободу і незалежність українського народу, взірцем палкої любові та відданості Батьківщині.

З нагоди цієї дати в міській бібліотеці для дітей влаштовано тематичну полицю «Ви за свободу гинули без скарг».


       29 січня 1918 року – це не лише день скорботи за українською молоддю, а й день величі духу української нації. Жертовності та героїзму Крут забувати не можна.