Мій список блогів

вівторок, 20 жовтня 2020 р.

СМАЧНОГО ЧИТАННЯ: КНИГИ ПРО ЇЖУ ТА КУХАРІВ

 

Щорічно 20 жовтня кулінари та кухарі всього світу відзначають своє професійне свято. Адже їжа – один із невід`ємних елементів людського життя. Вона дає нам сили та енергію, покращує настрій.

Приготувати собі їжу – одне із основних вмінь потрібних кожній людині. Коли ж починати цьому вчитись як не в дитинстві? В цьому вам допоможуть книги, які знають все про корисну і смачну їжу.

Тож пропонуємо добірку книг, наповнених ароматами їжі,  які допоможуть зацікавити дитину кулінарією, а також показати, що це не просто практично, а і весело.


Зірка Мензатюк "Зварю тобі борщику"

У цій книжечці всі казки не лише веселі й цікаві, але ще й дуже смачні. Бо коли їх читаєш, то слинка котиться. І відразу хочеться разом з Олесею та Івасем, героями цих казок, скуштувати запашного борщу, смачнючих вареників, солодких млинців та інших українських страв, які живуть не лише на вашому столі, а й у казці.




Катерина Галицька, Ольга Черепанова "Книжка-з’їжка"

У вигляді художньої історії і покрокових картинок діти, разом із героїнею книги дізнаються, для чого ж на кухні різний посуд, з чого готують салати, а з чого пироги, як вариться каша.

В легкому викладі дітям розкажуть, чому потрібно тримати кухню в чистоті,  чому без дозволу батьків не можна вмикати плиту, як правильно сервірувати стіл.

Завдяки дуже вдалим ілюстраціям книгу буде цікаво розглядати малечі. Адже, наприклад, в ній пояснюється чим столова ложка відрізняється від десертної і чайної.

До речі, крім паперового варіанту ця книга існує у вигляді інтерактивного додатку для смартфонів та планшетів.

Книга розрахована на дошкільнят і молодший шкільний вік.


Віолетта Борігард "Принцеса-кухарка"

Це книга-розмальовка про пригоди принцеси, яка раптом потрапила на кухню свого палацу. І скільки цікавого вона там знайшла. Як і на справжній кухні, на сторінках книги — велике поле для творчості. Малювати можна скрізь. Тістечка і піца, яку вигадає малюк, може бути будь-якого кольору. Загалом, все як і на кухні.












Наталія Чуб "Казки-вітамінчики"

Дитина зможе вивчити нові фрукти, дізнатись, які в них живуть вітаміни і чим кожен фрукт чи овоч корисний для здоров’я.

До того ж ілюстрації книги зацікавлять малюка і змусять проекспериментувати батьків, адже створені вони зі свіжих овочів та фруктів.

Тож окрім нової інформації книга розвиває уяву. Це і не дивно, авторка ж Наталя Чуб — психолог за освітою.

Оксана Стехіна, Наталія Самойленко "Що в тарілці"

«Що в тарілці» – це книга і для дорослих, і для дітей, яка має на меті розказати про основи здорового харчування. Пояснити і дорослим, і малим, чому ж таким важливим є те, що ми їмо, де ховаються білки, а де вуглеводи, та чому не можна їсти лише смачні солодкі пундики.

Дитяча частина побудована як казка, доросла – як порадник із здорового харчування та добіркою корисних рецептів. Головне, що одна із авторів книги — лікар дієтолог-ендокринолог Наталія Самойленко, тож її поради базуються на фактах.

Основний меседж книги – ваші діти будуть харчуватись так як і ви, тож важко буде привчити дітей до корисної їжі, якщо ви за обидві щоки їсте гамбургери і олів’є.

Леся Кравецька "Смачно з Лесею Кравецькою"

Це єдина в цьому списку книга, розрахована на молодих господинь. Відома в мережі фуд-блогерка дібрала в ній рецепти від найпростіших (оката яєчня, правильно зварена манка і рис, омлет в духовці, оладки) до складніших – випічки, страв з м’яса і риби.

Рецепти мають покрокові фото і чіткі інструкції, а також низку порад для новачків. Завершує книгу інформація про правила і терміни зберігання продуктів та поради, як використати залишки продуктів, аби створити з них нову смачну страву, а не викинути. Всі рецепти базуються на основі простих, доступних українцям продуктів.


P. S. До речі, це також прекрасна можливість зайняти дітей на канікулах, запропонувавши їм приготувати щось смачне з запропонованих книг.