Мій список блогів

четвер, 8 листопада 2018 р.

У ДИТЯЧІЙ КНИГОЗБІРНІ ОРИГІНАЛЬНО ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

Незвично та цікаво День української писемності та мови відзначили у міській бібліотеці для дітей.
     День української писемності та мови - державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Напередодні цього свята в міській бібліотеці для дітей пройшов День інформації "Мову, ту що люди рідною зовуть, ти ніде й ніколи не забудь". В рамках Дня інформації пройшла пізнавальна година "Мова рідна - з пісні та любові" для вихованців старшої групи "Хмаринка" ЗДО №6 (вихователь Тишкова Н.П.). Бібліотекар Лариса Крилова розповіла дітям, яка прекрасна і барвиста, мелодійна і співуча наша мова.

Бібліотекар відділу обслуговування 5-9 класів Олена Рябая, в рамках клубу активного спілкування "Однокласник", провела екскурс у давнину «Історія писемного знаку» та ознайомила учнів 5-го класу ЗОШ №3 (класний керівник Руга Н.А.) зі святом, яке вже стало традиційним, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу, посіяти у своєму серці хоча б одну зернину любові до рідної мови. 

З розповіді бібліотекаря діти дізнались, що в далекій давнині люди писали на березовій корі. Цей верхній шар кори, здертий з берези, називається берестом. Вона-то й використовувалася на Русі як матеріал для письма. Ця давня руська писемність називалася берестяними грамотами. Бібліотекар ознайомила дітей з особливостями кори берези, навичками роботи з нею та провела майстер-клас. Під час творчої майстерні звучали прислів'я та приказки про мову, легенди про березу.




«Поєдналися» кора берези та мова у «берестяній грамоті», на якій діти власноруч клинописом написали обрані приказки та прислів'я. Учні дізналися, що завдяки своїй білій корі та ніжному листячку береза стала в українців символом чистоти, дівочої ніжності й вірності. Бібліотекар закликала дітей приступати до роботи тільки з хорошими думками. А щоб веселіше працювалося, під час майстер-класу школярі наввипередки відгадували загадки про мову.


Творчість з корою берези настільки захопила дітей, що у залі панувала весела, позитивна, тепла атмосфера. 
В читальному залі книгозбірні завідувач міської бібліотеки для дітей Валентина Ярмолюк ознайомила дітей з виставкою-інсталяцією "Мова барвиста, мова багата, рідна і тепла, як батьківська хата", на якій було представлено інстальоване книгами українських письменників слово - "МОВА".