Мій список блогів

четвер, 20 липня 2017 р.

ЛИЦАРІ УКРАЇНСЬКОГО СВІТЛА

«Олена Теліга та Олег Ольжич – поети і герої», під такою назвою для користувачів міської бібліотеки для дітей влаштовано бібліографічне досьє, присвячене 110-річниці від дня народження Олени Теліги та Олега Ольжича – мужнім українським патріотам.
І в житті, і в смерті Олега Кандибу – Ольжича  і Олену Телігу  єднало дуже багато. Може,  це і випадковість, що народилися полум’яні борці за волю України в один і той же час – у 1907 році, в липні.
Обидвох лиха доля закинула на еміграцію, де запізналися вони і здружилися. Та зовсім не є випадковістю, що обоє – поети-борці стали на шлях безкомпромісної боротьби за визволення своєї нації з багатовікового поневолення, як фізичного так і духовного. Цим шляхом вони пройшли чесно й непохитно до кінця. Олена Теліга і Олег Ольжич тісно співпрацювали у культурно-освітній референтурі ОУН.
Трагічно закінчилось життя обох молодих українських патріотів – Олег Ольжич загинув у німецькому концентраційному таборі Заксенгаузен, а Олену Телігу фашисти розстріляли разом з її чоловіком Михайлом у Бабиному Яру. Мужньо і героїчно пройшли вони життєвий шлях, який привів до Пантеону Героїв.
Свідомо обравши собі тернисту й небезпечну долю боротьби в ім'я високої мети — визволення України, Олег Ольжич та Олена Теліга повернулися із забуття в безсмертя.
Більше інформації про життя і творчість письменників Ви знайдете у книгах нашої книгозбірні. До уваги читачів у бібліотеці влаштована викладка літератури «Олена Теліга та Олег Ольжич – поети і герої».