Мій список блогів

понеділок, 13 жовтня 2014 р.

Розмаїття українських книг


Шановні друзі.

Пропонуємо вашій увазі яскраві новинки - книги, що надійшли до міської  бібліотеки для дітей. Сподіваємось, що ця інформація зацікавить як малечу, так і дорослих.

 


        Белянська Л. Чарівні скельця магніффера, або Надзвичайні пригоди кота Фредді, папуги Корті та ведмедика Дзеріса / Л. Белянська. — Д .: Донбас, 2013. — 152 с.: іл.

          У країні Червоних Троянд і Срібної Діброви, якою править звіздар і романтик Аргулісімус Георг Третій, відбуваються надзвичайні події, у яких беруть активну участь кіт Фредді, папуга Корті та іграшковий ведмедик Дзеріс. Захоплюючі пригоди зачарують усіх читачів від 10 років і далі без обмеження.
 



         Виноградов  О. Пригоди маленького мурашки Геші: казки для дошк. та мол. шкіл, віку. / О. Виноградов. – К .: АВІАЗ, 2013. - 56 с.: іл.
Казка про маленького мурашку Гешу, про те як він навчився будувати драбину, таємної мови, як він побував у мурашиній академії, як знайшов нових друзів - розповість ця книжка.

 



 
 Герланець В. Дивовижна подорож до країни Канцелярії: відверто детективна пригода / В. Герланець; мал. Є. Ковалець. — К. : Преса України, 2008. — 48с. : іл.
        В одному великому гамірному місті, у зовсім непримітній багатоповерхівці, що й не відрізнити серед інших, жила собі дівчинка. Звичайна така дівчинка: ніс у ластовинні, вуха й кіски торчать, а коліна з ліктями завжди у подряпинах. Вона любила кататися на роликах, ласувати морозивом і безперестанку дивитися мультики та кліпи естрадних зірок, які містили безліч усіляких спецефектів. Коли їй щось надзвичайно подобалось у них, Юлька - так звали дівчинку - у захваті вигукувала: "Супер!" або "Круто".
 
 
 
          Давидова О. Розумні ігри для малят / О. Давидова : худ. У. Балан . - К .: Мамине сонечко , 2013 . - 36 с. : іл.
"Розумні ігри для малят" - яскрава книжка з гарними виразними малюнками навчить Вашу дитину від 2 до 5 років головних кольорів, основ лічби, розвине дрібну моторику, мовлення, знання про світ. І все це весело, граючись з Котиком і Мишкою. 
 
 
                                  
                                  
 
        Дорошенко В. Пригоди Солі та Олі / В. Дорошенко . - К .: Мамине сонечко, 2013. - 34 с. : іл.
 Маленькі читачі познайомляться із неймовірними пригодами двох сестер Солі та Олі. Незважаючи на те, що одна із них дуже висока, а інша дуже низенька - їм обом дуже весело і цікаво. Книга вчить дружби та поваги до батьків та до ближнього, любові і добру.
 
           Іванова К. Мандрівка Максі - Смугастика / К. Іванова . - К .: 2013. - 80 с. : іл.
Привіт, маленький друже! Хочу переказати тобі одну цікаву пригоду, яку розповів мені один мій добрий друг, Максі - Смугастик. Читай пригоди та запам’ятовуй різні цікавинки від Максі - Смугастика, які ти знайдеш в цій книзі.
 Копецька О. Мандрівка у книжковий світ / О. Копецька. — Кіровоград : Імекс-ЛТД, 2013. — 28 с.: іл. 
 Ця книжка — не просто казка, а передовсім — цікава мандрівка  у книжковий світ. І нічого, якщо ви не любите читати, адже у вас буде надійний “компас” — Книжник, який проведе вас у Книжкову Майстерню. Там ви зустрінетеся з авторами й художниками, які створюють для вас майбутні книги. Також, мандруючи сторінками казки, ви відвідаєте Чарівну Друкарню й дізнаєтеся секретну інформацію від Уляни Василівни про тонкощі дитячих книг. Вам пощастить побувати в книгарні й бібліотеці, познайомитися з цікавими героями.
Світ Книг кличе в мандри! Не гайте часу — хутко читайте. 
 
 
 Пронь Л.  На крилах року. / Л . Пронь.   - К.: АВІАЗ, 2013. - 48 с.: іл.
 Вірші про пори року для дошкільників та дітей молодшого шкільного віку.
 
 
 
 

 
 
 
                                      

 Цуріка Л. Історія дитячої книги зі стародавніх часів до сьогодення / Л. Цуріка .: К.: АВІАЗ, 2013. - 72 с. : іл.
 Дитяча книга - це беззвучний наставник покоління, предмет історії, культури. Відомо, що все найважливіше в людину вкладається ще в її дитинстві; дуже важливо читати в ранньому віці "потрібні книжки", для дітей треба писати, видавати так само, як для дорослих, тільки краще. 
 
 
 Чумацький шлях: для дітей мол. шк. віку / ред. кол. Г. Б.Мунін, Л.П. Троценко [та ін. ]. -   K.:  Патерик, 2013. - 64 с.: іл.
 Книга змальовує історію виникнення та розвитку на Україні чумацького промислу. Доступною мовою розповідається, як везли чумаки з Криму, чорноморського й азовського узбереж сіль, рибу та найрізноманітніший крам. Описується, як жили чумаки, як відбувалися їх мандрівки. Також показано, як втілився образ чумака в народній пісенній творчості.
Увагу читачів обов'язково привернуть яскраві малюнки, на яких показано, як чумаки переміщались, що їли та пили, як вони співали та з якими проблемами стикались у дорозі.
 
 
                             
     Я громадянин України / ред. кол. Г.Б. Мунін, Л.П. Троценко, І.В.Штакал  [та ін. ]. - K.: Патерик, 2013. - 64 с.: іл. 
        У книзі доступно для дітей розказано про національну символіку, види влади, конституцію, основні закони, частину української історії, культури, географії та традицій.
     Увагу юних читачів обов'язково привернуть яскраві сторінки історії та природні надбання регіонів України, знайомство з культурою та видатними діячами України.    
      Метою видання є відродження патріотичного почуття юного українця з найменших років, щоб зародити любов до нашої країни. 
 
 

        Базів В. Армагеддон на Майдані / В. Базів  К.  : Український   пріоритет, 2014.  160 с.

           Майдан, який пережила Україна взимку цього року, звичайно, не міг не спричинити і своєрідного літературного відгуку. За останні кілька місяців уже видано кілька антологій віршів, присвячених Майдану-2013/2014. Проте нова повість Василя Базіва «Армагеддон на Майдані»  цікава спроба письменника (і водночас дипломата, політика) передати свою версію подій.

 
                    Василашко В. Ф. Заговори, щоб я тебе побачив : вірші / В. Василашко; худож. В. Франчук; . – К .: Веселка, 2013. -174 с.: іл.
         Автор численних поетичних збірок, лауреат літературно-мистецької премії імені Лесі Українки глибоко вболіває за розвиток і утвердження української мови, української ідентичності, взаємозв’язок її з моральністю особистості. Виховання патріота України, плекання любові до рідної мови, повага до інших мов у центрі уваги і в цій знаковій книжці поезій, проілюстрованій лауреатом Шевченківської премії Валерієм Франчуком.
 


Земляний В. Храмове свято: поезії /  В. Земляний – К .: АВІАЗ. - 2013 - 80 с.: іл.
 Володимир Земляний - поет не голосний, але щирий і вдумливий. До його нової збірки увійшли поезії, які прийнято називати духовними. Але мимоволі доходиш думки, що таке визначення затісне для нинішнього доробку автора. Та і як ув’язнити справжню поезію рамками правил? В цьому читач переконається сам після перших сторінок «Храмового свята».
Окремі вірші вже публікувалися у попередніх збірках, але їх автор подав у новій редакції.
В оформленні книги використані картини заслуженого художника України Юрія Нагулка. 
Історія хрещення Київської Русі / ред. кол. Г.Б. Мунін, В.І. Баранов,  Л.П. Троценко  [та ін. ]. – K .: Кондор, 2013. - 64 с.: іл.
 У виданні широко розглядаються як відомі, так і малознані історичні події, що супроводжували процес прийняття і поширення християнства на українських землях.

Книга перенесе юного читача в атмосферу історико-культурних подій, які відбувалися під час масового хрещення у 988 році мешканців Києва, а згодом й інших міст Руської держави князем Володимиром Святославовичем.

 
 
Лузіна Лада. Київські відьми. Постріл в опері / Лада Лузіна . - Х. : Фоліо, 2013. - 442 с. 
«Київські відьми. Постріл в Опері »- новий роман Лади Лузіної та продовження чарівної історії , розпочатої нею в книзі « Київські відьми. Меч і Хрест ». Рівно 90 років тому жовтнева революція прийшла в світ з Києва - з Столиці Відьом ! І киянин Михайло Булгаков знав чому в той рік так яскраво горіли на небі Марс і Венера - боги- прабатьки амазонок . Адже « червона» революція стала революцією жіночою. Більшовики першими у світі визнали за жінками рівні права з чоловіками , зробивши перший крок до Нового матріархату а цьому захоплюючому пригодницько - історичному романі ви зустрінетеся з київською гімназисткою і майбутньої першої поетесою Росії Анною Ахматовою і Михайлом Булгаковим . Дізнаєтеся , що українки походять від легендарних амазонок , що поезія вигадливо переплетена з магією ...   
 
        Малик В. Чумацький шлях : роман, оповідання / В. Малик . Х .: Бібколектор, 2013. - 314 с.
      У романі «Чумацький шлях» В. Малик відтворив цікаве й своєрідне явище в історії українського народу – чумацтво. Головний герой твору Івась Бондар залишає в Лубнах кохану дівчину Катрю і разом зі своїм хазяїном Хуржиком та чумацькою валкою їде в Крим по сіль. Ніколи не гадалося йому, через які незвичайні, смертельно небезпечні пригоди доведеться пройти. Тут і зустріч з Потьомкіним та Катериною Другою, і татарський полон, і втеча з нього, вступ до війська чорноморських козаків й участь у складі цього війська у війні 1786-1791 рр. проти Туреччини…
      Також до книги увійшло історичне оповідання В. Малика «Дві перемоги», в якому розповідається про боротьбу українських козаків проти польської шляхти.
 

       Русіна О. Сестричка : маленька повість / О. Русіна ; іл. О.Мазур. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2012. - 196 с. : іл.


 З молодшою сестрою буває ой як непросто. Особливо коли між сестрами різниця у п’ять років. І коли в молодшу сестричку Ксеню разом з її друзями Мартою і Артемом вселяються бісики капості і витівок, які дорослим і не снилися, старшій сестрі не залишається нічого іншого, як написати про це книжку.     


          Рутківський В. Ганнуся : весела пригодницька повість / В. Рутківський ; іл. І.Ключковська . -  Львів : Видавництво Старого Лева, 2012. - 254 с. : іл.
Ця повість для тих, хто не знає, що відро з колодязя можна витягти кішкою, хто не вміє відрізнити курку від квочки чи здає до металобрухту цілий бульдозер – але хто хоче відкривати нові світи, знаходити нових друзів і переконуватися в тому, що дорослих теж можна ставити в куток.
 
 
 
 
   Свєтогоров О. Найромантичніше кохання / О. Свєтогоров . - Львів : Анріорі , 2013 . - 176 с.
Не кожні батьки знайдуть у собі сміливість та потрібні слова, щоб поговорити зі своєю дитиною на теми кохання та сексу. Як правило, у багатьох сім’ях це заборонена тема, якої воліють не торкатися, розраховуючи на виховання школи та самоосвіту дитини. Засилля інформації про статеві стосунки на телебаченні, в журналах  та в Інтернеті не можуть гарантувати правильного їх сприйняття підлітками. Отож, якщо ви, батьки, не можете наважитися поговорити з дитиною про ЦЕ, порекомендуйте їй книгу «Найромантичніше кохання», що недавно побачила світ у львівському видавництві «Апріорі» у  серії «Батьки дітям».