Мій список блогів

середу, 26 квітня 2023 р.

ЧОРНОБИЛЬ. ЧОРНИЙ БІЛЬ НАШОЇ ЗЕМЛІ

 

26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС сталася найбільша в історії атомної енергетики аварія. Реактор четвертого енергоблоку вибухнув. Радіоактивні елементи йоду, стронцію і цезію поширилися на північну частину України, Білорусі, Прибалтики, Польщі, Швеції, Фінляндії й інших країн.

Чорнобильська катастрофа спричинила великі людські жертви і Чорнобиль став символом атомної  небезпеки у світовому  масштабі.

Це змінило життя цілого покоління, зробило місто Прип'ять і 30 км поліських лісів навколо радіоактивними на тисячі років та пришвидшило розпад Радянського Союзу. Минає 37 років з моменту аварії на Чорнобильській АЕС, але її наслідки залишаються предметом обговорення світової наукової спільноти. Чорнобильська катастрофа віднесена до аварій ядерних об’єктів найвищого рівня.

Щоб згадати ті жахливі події та вшанувати людей, які віддали своє життя, щоб врятувати інших, працівники міської бібліотеки для дітей провели  екологічну  годину «Чорнобиль. Чорний біль нашої землі»  для учнів 3-В класу ліцею №7 (вчитель Максюк С.І.). Завідувач бібліотеки Валентина Ярмолюк познайомила дітей з катастрофою, назвала причини аварії та її наслідки. Всі присутні переглянули фільм «Чорнобильська катастрофа – історія про трагедію, яка назавжди закарбувалася в пам’яті».    

Ознайомилися з книгою Катерини Міхаліциної та Станіслава Дворницького  «Реактори не вибухають», яка була створена, щоб пояснити катастрофу людям, які народилися вже далеко по ній.


На закінчення заходу учні прийняли участь у майстер-класі з виготовлення маленької  частинки  атома








Захід відбувся в рамках реалізації проєкту «Memory Craft», який представляє ГО «Валентність Переосмислення» (посилання на фейсбук сторінку https://www.facebook.com/valency.rethink) за підтримки ALIGHT (посилання на фейсбук сторінку https://www.facebook.com/WeAreAlight),

Дякуємо ГО «Валентність. Переосмислення» за надані матеріали для проведення заходу.