Мій список блогів

вівторок, 29 листопада 2022 р.

ВИБІР ПРОФЕСІЇ – ЦЕ ДРУГЕ НАРОДЖЕННЯ ЛЮДИНИ

             Щороку перед учнями старших класів постає проблема вибору майбутнього. Саме майбутнього, тому що від правильності обраної  дороги зараз залежить багато в чому те, як складеться життя потім.

Обрати професію – це не тільки обрати собі роботу, скільки бути приналежним до певної групи людей, прийняти її етнічні норми, правила, принципи, цінності, спосіб життя.

Професія визначить у майбутньому соціальний статус і затребуваність у житті, і навіть рівень матеріального добробуту. Причому іноді питання стоїть не куди піти вчитися, а яку професію варто здобути взагалі.

На сьогодні існує декілька тисяч професій і кожна вимагає певних критеріїв від людини. Одні професії вимагають від людини сили та спритність, інші – розум та акуратність, треті – стриманість або комунікабельність.

Сьогодні на ринку праці виникло багато нових, затребуваних професій, які потрібні нашій державі.

Про ці професії та як підлітку правильно обрати вірний шлях, чи буде обрана професія престижною та користуватись визнанням у суспільстві, чи щоб обрана професія була цікавою, високооплачуваною велася розмова на профбутіку «Дорога в професію починається з мрії», який був організований міською бібліотекою для дітей для учнів 8-Б класу ліцею №7 (класний керівник А.В.Раш-Шиманська).

На зустріч була запрошена провідний фахівець з профорієнтації Нововолинської міської філії Волинського обласного центру зайнятості Наталія Володимирівна Кардаш. Гостя дала відповідь на всі питання, які задавали діти. До уваги учнів був продемонстрований відеоролик «Професії майбутнього» про нові, сучасні професії і де їх можна здобути. А також всі присутні прослухали цікавий професійний гороскоп.

У бібліотеці розгорнута тематична полиця «В твоїй професії – твоє майбутнє».

         Говорячи про вибір спеціальності, варто додати, що вибирати все-таки краще не тільки зі строгим розрахунком затребуваності, але і душею. Адже робота, яка вам не подобається, не зробить вас щасливими. Великий мультиплікатор, бізнесмен Волт Дісней говорив; «Ви досягнете свого, якщо будете працювати не задля грошей. Добре виконуйте свою роботу. Ви не повинні турбуватися через гроші, вони самі прийдуть. Просто робіть добре те, що найкраще вмієте, і використовуйте це як свій козир».