Мій список блогів

четвер, 17 лютого 2022 р.

17 ЛЮТОГО – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СПОНТАННОГО ПРОЯВУ ДОБРОТИ

 

Доброта – якість, яка цінується незалежно від свята, тому проявляти її варто не тільки сьогодні. Але сьогодні можна зробити ще більше добрих справ, ніж зазвичай.

Життя дано на добрі справи – говорить народна мудрість, а для того, щоб люди не забували про таку рису, як доброта – є, принаймні, 17 лютого. Саме в цей день багато хто відзначає неофіційне свято – Всесвітній день спонтанного прояву доброти.

Вперше його запровадили в американському місті Денвері ще 1995-го, проте з кожним роком це свято набуває все більшої популярності та заохочує всіх робити спонтанні добрі справи. Дослідження показують, що добрі справи і допомога іншим мають безліч переваг для психічного та фізичного здоров’я.

Долучитися до відзначення Дня спонтанного прояву доброти дуже просто — порадувати інших людей і допомогти їм відчути себе щасливішими. Посміхніться незнайомцю на зупинці, подякуйте водієві громадського транспорту за безпечну поїздку,  напишіть лист підтримки чи висловлення вдячності тому, хто опинився у скрутній ситуації. Пам’ятайте, у всьому важливо проявляти щирість – вона справді цінна.

До вашої уваги рекомендуємо книги, які є в фонді нашої бібліотеки про доброту.


Дерманський С.

Крамничка тітоньки Мальви. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2016. – 56 с.

 Різдво – пора див і світла, час жаданих подарунків та солодкої смакоти із чарівного фургончика-крамнички доброї й загадкової тітоньки Мальви. Але що буде, якщо раптом усе це зникне? Адже підступний пан Крук та його господиня Мряка ось-ось запанують у світі!.. Перед маленьким Тишком та його вірним песиком Кучугуркою постало нелегке завдання: повернути дідусеві-казкарю чарівну книгу, щоби врятувати Різдво і наповнити сміхом та радістю кожен дім їхнього рідного містечка.


Казки доброї феї: збірка казок. – Харків: Видавничий дім «Пегас», 2017. – 64 с.: іл.

Що спільного у Баби-Яги зі слов’янських народних казок із відьмами з ісландських казкових епосів? А де Країна Вічної Юності? Що, Ви не чули про неї? Ну, то знайте тепер — вона є насправді!

Ви познайомитеся з нею тут, у «Казках доброї феї».

Юні читачі зможуть прогулятися билинним шотландським Картехозьким лісом, де мешкає сама королева ельфів.

Атож, друзі, там, у далеких північних країнах — Ірландії, Шотландії, Англії — живе маленький казковий народ, ельфи. Вони співають чарівних пісень. Якщо людина добра, то, почувши їх, одразу зціляється від хвороб. Як от Лисячий Хвіст з Нокграфтонської ірландської історії.

Далебі, незвичайні пригоди чекають нас з вами в цьому збірнику. Адже разом із Дженет із шотландської казки і з дочкою мисливця Сігні з ісландської доведеться виручати лицаря королеви ельфів Там Ліна і принца Хліні.

До того ж усе це — насправді! Не вірите, що дійсно потрапите в цю книгу? Великі, яскраві, мов живі, малюнки допоможуть читачам поринути в казковий світ.

А наша добра фея вже кличе нас мандрувати далі дивовижними снами Гуальтьєро і в королівство, де живу.

 

Комуницька Марія.

Добра душа: оповідання та казки. – Чернівці: народознавчо-прсвітницький центр «Факел Марії». – 2010 рік. – 392 с.:іл.

Добра душа…

Якщо душа добра – їй не страшні ніякі труднощі, бо вона світить, як сонечко.

Вона дає і нічого не хоче для себе взамін. Таку душу любить Господь Бог і оберігає.

Будьмо добрими душами – і радітиме нам Господь Бог!  Будьмо добрими душами – і буде щаслива від нас Земля! 

Сухомлинський В.

 Всі добрі люди – одна сім’я: збірка творів /Василь Сухомлинський; малюнки О. Макієвої. – Харків: Видавничий Дім «ШКОЛА», 2012. – 160 с.

До нової збірки художніх творів для дітей нашого славетного земляка, Василя Сухомлинського, увійшли не тільки твори, де дійовими особома є люди. На її сторінках ви також зустрінетеся з олюдненими тваринами, рослинами і навіть природними явищами. Пронизані любов"ю до всього живого. Твори Майстра вчать у кожній ситуації прислухатися не до своїх примх і амбіцій, а до голосу людського серця.

Сухомлинський Василь.

Найгарніша мама: Казки. – Харків: Белкар-книга, 2013. – 48 с.: іл.

До збірки ввійшли кращі казки про тварин відомого українського педагога і письменника Василя Олександровича Сухомлинського. Вони вчать маленьких читачів любити батьківщину, її природу, поважати старших і допомагати меншим, бути добрими, кмітливими, працьовитими. Ця збірка казок — для наймолодших читачів, які роблять перші кроки в читанні. Книга призначена для вироблення в дітей навичок техніки читання текстів по складах.

 

Школа доброти: Оповідання, вірші, прислів’я, казки. – Харків: Біляєв В. Г., 2006. – 64 с. іл. – (Веселка)

Ця книжка навчить дітей доброті, щирості, порядності, чуйності. Саме ці риси перш за все необхідні кожній людині для того, щоб її поважали. Твори, що увійшли до цієї збірки, допоможуть батькам і вчителям у виховній роботі. Для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, їхніх батьків, вихователів дитячих садків і вчителів шкіл.

P. S. Творімо добро не тільки сьогодні, але й повсякчас…