Мій список блогів

четвер, 11 вересня 2014 р.

Івану Котляревському - 245



Будеш, батьку, панувати,                                            
Поки живуть люди,                                                        
Поки сонце з неба сяє                                                   
Тебе не забудуть

Тарас Шевченко!  
 
9 вересня минуло 245 років від дня народження Івана Котляревського, українського письменника, поета, драматурга, зачинателя сучасної української літератури, громадського діяча.

Іван Котляревський ... Ім'я це викликає у кожного низку асоціацій: і безсмертний парубок Еней, і невмируща Наталка-Полтавка - героїня однойменної п'єси, яка стала праматір'ю нового українського театру, і рядки "Будеш, батьку, панувати ..." Т.Г.Шевченка, який перший передбачив світову славу І.Котляревського, оцінив значення творчості поета для розвитку української літератури.
 Він перший розпочав писати мовою, якою розмовляло населення цілого краю. Він зробив цю м'яку, виразну, сильну, багату мову мовою літературною.
Його творчість високо оцінили М.Рильський, В.Сосюра, С.Олійник, О.Герцен, М.Гоголь, А.Чехов, С.Ковалевська, К.Ціолковський та багато інших видатних митців та вчених світу. А поема "Енеїда" була в бібліотеках царя Миколи І і Наполеона.
Вже 200 років минуло з часу появи поеми І.Котляревського "Енеїда" і більше 180 років із першої вистави його п'єси "Наталка-Полтавка", але й сьогодні ці твори є живим явищем культури не тільки в Україні, а й за її межами.
В міській бібліотеці для дітей з нагоди цієї дати було проведено інформ-хвилину "Будеш, батьку, панувати... ". Бібліотекар Л.В.Левосюк  познайомила користувачів  з цікавими фактами з життя письменника, та з його творами, які є у бібліотеці.