Мій список блогів

пʼятницю, 9 липня 2021 р.

БИТВІ ПІД БЕРЕСТЕЧКОМ – 370 РОКІВ

 

Історія українського козацтва багата звитяжними перемогами й болючими поразками, але деякі програні битви залишили в історії України й у пам’яті народу глибший слід, ніж деякі перемоги, бо саме вони стали поворотними в історії українського козацтва й української державності. Саме такою визначною битвою є битва під Берестечком.
    Минуло 370 років від того часу, коли у 1651 році під містечком Берестечком відбулась битва між Військом Запорозьким і союзним йому кримськотатарським військом та армією Речі Посполитої. Для української сторони ця битва закінчилась поразкою. Після великих втрат Богдану Хмельницькому довелося підписати з поляками Білоцерківський мир, який значно обмежував повноваження гетьмана і підконтрольні йому території. Зборівський мир, укладений у серпні 1649 року, підсумував першу фазу Визвольної війни та легалізував самоврядність Війська Запорозького у межах Речі Посполитої. 

 Берестецька битва, яка, власне, і не була такою вже однозначною поразкою, бо не було капітуляції і остаточного розгрому козацького війська, значно підважила сили Речі Посполитої і прискорила хід історичних подій. А український народ з Берестецької битви вийшов ще більш загартованим, згуртованим і свідомим свого прагнення воювати до переможного кінця.

    Битва під Берестечком, козацькі могили... Ці слова незгасними літерами виписані на скрижалях історії України. Вони символізують мужність, відвагу, самопожертву кращих синів українського народу. Багато з них віддали найдорогоцінніше – своє життя за честь, волю, незалежність України...

В Нововолинській міській бібліотеці для дітей відбувся історичний хронограф «Під містечком Берестечком …», присвячений цій даті.  

Присутні мали змогу ознайомитися з цікавими фактами цієї історичної події, спробували відновити хід битви під Берестечком, та переглянули книги по даній темі, які були представлені на викладці літератури «Битві під Берестечком - 370».