Щорічно 20 жовтня кулінари та кухарі всього світу відзначають своє професійне свято. Адже їжа – один із невід`ємних елементів людського життя. Вона дає нам сили та енергію, покращує настрій.
Приготувати собі їжу – одне із основних вмінь потрібних кожній людині. Коли ж починати цьому вчитись як не в дитинстві? В цьому вам допоможуть книги, які знають все про корисну і смачну їжу.
Тож пропонуємо добірку книг, наповнених ароматами їжі, які допоможуть зацікавити дитину кулінарією, а також показати, що це не просто практично, а і весело.
Зірка Мензатюк "Зварю тобі борщику"
У цій книжечці всі
казки не лише веселі й цікаві, але ще й дуже смачні. Бо коли їх читаєш, то
слинка котиться. І відразу хочеться разом з Олесею та Івасем, героями цих
казок, скуштувати запашного борщу, смачнючих вареників, солодких млинців та
інших українських страв, які живуть не лише на вашому столі, а й у казці.
У вигляді
художньої історії і покрокових картинок діти, разом із героїнею книги
дізнаються, для чого ж на кухні різний посуд, з чого готують салати, а з чого
пироги, як вариться каша.
В легкому викладі
дітям розкажуть, чому потрібно тримати кухню в чистоті, чому без дозволу батьків не можна вмикати
плиту, як правильно сервірувати стіл.
Завдяки дуже
вдалим ілюстраціям книгу буде цікаво розглядати малечі. Адже, наприклад, в ній
пояснюється чим столова ложка відрізняється від десертної і чайної.
До речі, крім
паперового варіанту ця книга існує у вигляді інтерактивного додатку для
смартфонів та планшетів.
Книга розрахована
на дошкільнят і молодший шкільний вік.
Віолетта Борігард "Принцеса-кухарка"
Це
книга-розмальовка про пригоди принцеси, яка раптом потрапила на кухню свого
палацу. І скільки цікавого вона там знайшла. Як і на справжній кухні, на сторінках
книги — велике поле для творчості. Малювати можна скрізь. Тістечка і піца, яку
вигадає малюк, може бути будь-якого кольору. Загалом, все як і на кухні.
Наталія Чуб "Казки-вітамінчики"
Дитина зможе
вивчити нові фрукти, дізнатись, які в них живуть вітаміни і чим кожен фрукт чи
овоч корисний для здоров’я.
До того ж
ілюстрації книги зацікавлять малюка і змусять проекспериментувати батьків, адже
створені вони зі свіжих овочів та фруктів.
Тож окрім нової
інформації книга розвиває уяву. Це і не дивно, авторка ж Наталя Чуб — психолог
за освітою.
Оксана Стехіна, Наталія Самойленко "Що в тарілці"
«Що в тарілці» – це книга і для дорослих, і для дітей, яка має на меті розказати про основи здорового харчування. Пояснити і дорослим, і малим, чому ж таким важливим є те, що ми їмо, де ховаються білки, а де вуглеводи, та чому не можна їсти лише смачні солодкі пундики.
Дитяча частина побудована як казка, доросла – як порадник із здорового харчування та добіркою корисних рецептів. Головне, що одна із авторів книги — лікар дієтолог-ендокринолог Наталія Самойленко, тож її поради базуються на фактах.
Основний меседж
книги – ваші діти будуть харчуватись так як і ви, тож важко буде привчити дітей
до корисної їжі, якщо ви за обидві щоки їсте гамбургери і олів’є.
Леся Кравецька "Смачно з Лесею Кравецькою"
Це єдина в цьому списку книга, розрахована на молодих господинь. Відома в мережі фуд-блогерка дібрала в ній рецепти від найпростіших (оката яєчня, правильно зварена манка і рис, омлет в духовці, оладки) до складніших – випічки, страв з м’яса і риби.
Рецепти мають покрокові фото і чіткі інструкції, а також низку порад для новачків. Завершує книгу інформація про правила і терміни зберігання продуктів та поради, як використати залишки продуктів, аби створити з них нову смачну страву, а не викинути. Всі рецепти базуються на основі простих, доступних українцям продуктів.
P. S. До речі, це також прекрасна можливість зайняти дітей на канікулах, запропонувавши їм приготувати щось смачне з запропонованих книг.