Мій список блогів

пʼятницю, 1 грудня 2017 р.

ЗНАЙОМСТВО З КАТЕРИНОЮ МОТРИЧ

30 листопада відсвяткувала свій 70-річний ювілей українська письменниця Катерина Мотрич. Народилася авторка в 1947 році в селі Васильків, тепер Шполянського району Черкаської області. Школу закінчила із золотою медаллю. Згодом закінчила факультет журналістики Київського університету. Працювала в редакції обласної газети «Молода гвардія».
Авторка книжки оповідань «Соняхи» (1977), збірок оповідань і повістей «Час найкоротшої тіні» (1982), «Перед храмом любові і болю» (1989), роману «Досвіток» (1987). Сповнена ліризму проза Катерини Мотрич присвячена людям села, утвердженню нетлінних моральних цінностей В останні роки письменниця широко використовує форму молитви «Молитва до мови», «Молитва до убієнних голодом», «Молитва до України» всі — 1991 р.
 Також її перу належить роман «Ніч після сходу сонця». Не залишилась авторка байдужою і до такої болючої теми, як «Чорнобиль»: «Політ журавлів над не толоченими травами».У  2013 році у видавництві «Сполом» вийшов роман «Вавилонська вежа».
Є у Катерини Мотрич роман у віршах  «Мотрині ночі». Твір побудований на історичних фактах – це розповідь про любов Івана Мазепи і Мотрі Кочубей, але в контексті того, що Україна втратила все – аж по сьогодні.
Письменниця безмежно любить Україну, вболіває за її долю, вірить в світле майбутнє нашої Вітчизни. Сторінками її книг дихає наша багатостраждальна історія. Катерина Вакулівна успадкувала від батьків чудовий голос. Любить і шанує рідну пісню.
З нагоди 156-річчя перепоховання праху Тараса Шевченка на Чернечій Горі Катерині Мотрич 22 травня 2017 вручено народну Шевченківську премію.
         Для всіх шанувальників творчості талановитої майстрині слова, авторки неповторних й інтелектуально значимих творів, надзвичайно радісно зустрічати таку приємну новину, адже ще в далеких 90-х її величний роман-епопея «Ніч після сходу сонця» був висунутий на найвищу вітчизняну нагороду в галузі літератури.
З нагоди ювілею письменниці в міській бібліотеці для дітей було проведено інформаційний альманах «ЇЇ молитви теплять душу». Діти мали можливість познайомитися з творчістю авторки, її творами та зачитали її «Молитву до мови».

       Творчість  Катерини Мотрич тісно увійшла в культуру України.  Адже вона завжди носить у серці любов до рідної  землі  і щиро вболіває за її майбутнє.