Мій список блогів

вівторок, 17 серпня 2021 р.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЧОРНОГО КОТА

  

  Є в нашому календарі ряд свят, присвячених тим чи іншим представникам тваринного світу. У цьому ряду впевнено стоїть Міжнародний день чорного кота, який відзначається всіма любителями цих милих тваринок 17 серпня.

  Дехто схильний порівнювати чорних котів з японськими воїнами ніндзя, адже вони пересуваються з неймовірною грацією, без жодного незграбного руху, а завдяки чорному забарвленню є майже невидимими в сутінках чи в темряві, і ці риси надають тваринам загадковості та якоїсь магічної привабливості.

    Втім, головне значення Міжнародного дня чорного кота полягає в популяризації знань про цих тварин та в знищенні шкідливих забобонів, адже ці вірні компаньйони, вправні мишолови й просто милі створіння варті найкращого ставлення до себе з боку людей. 

   Свято чорних котів — чудовий нагода прочитати літературні твори, у яких надано достатньо уваги чорним муркотикам — наприклад, оповідання «Як кіт блукав де заманеться» Р. Кіплінга, «Кошеня і Сонечко» Є. Сольської, «Історії порятунку» Л. Даніелс, «Забудькувата киця Мона» Дж. Керр тощо.

   Отож, почнемо з найменших. 


  Відкрийте з малечею «Кошеня і Сонечко» Єви Сольської – це історія про маленьке й дуже допитливе кошеня Боню. А ще раді запросити вас у захопливу подорож у компанії з незвичайним котом Вікентієм. На вас чекають справжній шторм, пошуки скарбів, зустріч із чарівним створінням і ще багато цікавого. Читайте книгу Криса Стелмащука і Агнешки Стелмащук «Кіт Вікентій і острів скарбів» - буде весело!


   А вусато-хвостаті історії Галини Вдовиченко «36 і 6 котів», які навчать, що не буває ані  без вихідних ситуацій, ані не потрібних котів і що разом можна подолати будь-які негаразди.

  Ще більше дізнатися про погляди кішок та їхнє життя серед людей можна з фантастичної повісті Катерини Булах «День кота», бо її героїні, дві подружки, Настя і Кароліна, у перший же день канікул перетворюються на… кішок! Їх мандри та пригоди допомагають побачити себе збоку, очима чотирилапих, яких ми інколи навіть не помічаємо.


   Подібна історія трапилася і з п’ятикласником Олегом, який дуже заздрив своєму котику Кігтику Ковбаско з однойменної повісті Сергія Гридіна. Одного ранку хлопчик прокинувся котом, а кіт – хлопчиком! Якими пригодами обернулося це дивне перетворення – читайте у книзі Сергія Гридіна. Пам’ятаєте? – Бійтеся бажань своїх, бо вони збуваються!

   А ще коти можуть бути справжніми рятівниками. Чомусь всі знають про сенбернарів, які знаходять у снігу альпіністів, чи про тер’єрів, які ладні віддати життя за хазяїна, однак  коти  теж здатні творити дива: наприклад, жорстким язиком вилікувати дитину, хвору на аутизм або ДЦП, муркотінням відновити сердечний ритм, просто своєю присутністю врятувати від наркозалежності! Не вірите? Тоді познайомтесь з «Вуличним котом на ім’я Боб» Джеймса Бовена. Завдяки Бобу людина, що ледь жевріла в притулку, стала зіркою лондонських вулиць, а згодом і письменником! А почалося все з того, що вуличний музика-невдаха пожалів нещасного пораненого безхатька.

  Дитяча бібліотека на Пирогова,4 запрошує усіх, хто любить тварин, а зокрема, котів, та ще й чорних до читання пухнасто-котячо-муркотливих історій!