Мій список блогів

пʼятницю, 20 лютого 2015 р.

Хвилинка мовознавства



21 лютого – Міжнародний день рідної мови. Історія свята, на жаль, має дуже трагічне начало. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову.Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови як привід для роздумів та зосередження уваги на мовному питанні. Починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в Україні.
Для кожного народу дорога йому рідна мова, а нам найдорожча – українська мова. Наша мова співуча, мелодійна, багата. "Рідна мова дорога людині, як саме життя" – говорить народна мудрість.
З цієї нагоди у міській бібліотеці для дітей відбулася хвилина мовознавства «Маленькі ключики твої – чарівні слова».  Бібліотекар Лариса Крилова   намагалась донести своїм маленьким користувачам  про  нашу  мовну  спадщину, про культурне різноманіття рідного краю, та прищепити пошану до усіх мов сучасного світу.
Пісподілившись на дві команди діти брали участь у різноманітних конкурсах та завданнях на знання рідної мови, під час яких  виявили кмітливість та гарні результати.
 У цьому інтелектуальному змаганні перемогла дружба. А найкращою нагородою всім присутнім стали щирі посмішки учасників  та дружній обмін позитивними емоціями.
У відділі обслуговування дошкільників та учнів 1- 4 класів розгорнута тематична поличка «Рідну мову треба знати берегти і поважати». Запрошуємо  ознайомитися з нею.